Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csokis cookie édesburgányából


Sütire vágytam, és mivel maradt egy csésze főtt édesburgonyám, gondoltam felhasználom hozzá. Íme a végeredmény: egy finom, fűszeres fahéjas-gyömbéres süti, sárgabarackkal, étcsokival és persze édesburgonyával!

Hozzávalók:
20 dkg főtt édesburgonya
13 dkg liszt
13 dkg zabpehely (aprószemű)
1,2 dl repceolaj (vagy más növényi olaj)
1 tk vanília kivonat
1 tk őrölt gyömbér
2 tk fahéj (ízlés ízerint lehet több is!)
½ citrom reszelt héja + leve
csipet só
2 tojás
12 dkg barna cukor (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is)
1 kk sütőpor + szódabikarbóna
20 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg étcsokoládé csepp

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190°C-ra., A tepsibe sütőpapírt teszünk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, sót, fahéjat, gyömbért, sütőport és szódabikarbónát.

A főtt és khűlt édesburgonyát egy villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és a cukrot, beletesszük a citrom héját és levét és kézi habverővel alaposan összekeverjük.

A folyékony hozzávalókhoz fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a végén beleforgatjuk az apróra vágott aszalt sárgabarackot és étcsoki cseppeket.

A tésztát egy habzsákba töltjük és levágjuk az alját, hogy kb. egy 2 cm átmérőjű lyuk keletkezzen. Kör alakban kinyomjuk a tésztát. (hagyjunk közöttük helyet, hogy megnőhessenek a sütik.) Ha nincs otthon habzsákunk akkor egy kanállal adagoljuk a tésztát a sütőpapírra.

Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük a sütit.

Tegyük rácsra a sütit, hogy kicsit kihűlhessenek, kb 15 perc pihentetés után fogyasztható. A teljesen kihűlt sütiket tegyük dobozba, utána még napokig friss és zamatos marad.

Ebből a mennyiségből kb. 26-30 db süti lesz.