Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kenyérpuding


Mit csinálj, ha megmaradt egy csomó 2-3 napos kenyér, de sajnálod kidobni? Készíts kenyérpudingot!

Már régóta ki akartam próbálni a kenyérpudingot, mivel alig pár hozzávalóra van szükség, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni és tele van mindenféle finomsággal! Ízlés szerint variálhatod gyümölcsökkel, magvakkal.

Hozzávalók:
20-25 dkg száraz kenyér (vagy pl. kifli)
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg vörösáfonya (vagy mazsola)
5 dkg dió (vagy más magvak)
5 dkg csokicsepp (min. 50%-os étcsoki)
2 egész tojás + 1 tojás sárgája
10 dkg cukor (lehet kevesebb is)
3 dl tej
2 dl tejszín
1 tk vankília-kivonat
1 csom. bourbon vaníliás cukor
1 kk fahéj (ízlés szerint lehet több is)
csipet só

Elkészítés:
A vörösáfonyát (vagy mazsolát) leöntjük forró vízzel és félretesszük pár percre, hogy megszívja magát.

A kenyeret (vagy kiflit) felkockázzuk kb 2×2 cm-es darabokra és egy nagyobb tálba tesszük.

A sütőedényt kikenjük kevés olvasztott vajjal, a többit a kenyérre öntjük és elkeverjük.

Elkészítjük a sodót: egy tálba tesszük a tojásokat, a cukrot, tejet, tejszínt, bourbon vaníliás cukrot, vanília-kivonatot, csipet sót, fahéjat és kézi habverővel összekeverjük. Ezután ráöntjük a sodót a kenyérkockákra és alaposan összeforgatjuk.

15 percig pihentetjük a kenyeret, időnként megkeverjük, hogy mindegyik darab magába szívja a sodót.

Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Amíg melegszik, felaprítjuk a diót, (vagy más magvakat) leöntjük a vizet az áfonyáról és elővesszük a csoki-cseppeket. (Ha nincs, akkor használhatunk egy tábla étcsokit is, csak vágjuk apróbb darabokra)

Mikor lejárt a kb. negyed óra, hozzáadjuk a kenyérhez az áfonyát, a diót és csokit, majd alaposan összekeverjük. (Ne ijedjünk meg, ha a kenyér felszívta a sodó nagy részét, jó lesz így!)

Beleöntjük a kivajazott sütőtálba, egyenletesen eloszlatjuk a kenyérkockákat és megszórjuk a tetejét egy adag (kb. 3-4 ek.) fahájas barnacukorral. (Sima kristálycukorral is megszórható)

Az előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd 10-15 perc pihentetés (hűtés) után tálalható.

Kívül ropogós, belül krémes, édes – vaníliás, magvas – gyümölcsös, és nagyon-nagyon finom!