Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombával töltött cukkini


Szeretem a cukkinit, mert finom és jól variálható ételek készíthetők belőle!
Íme egy vegetáriánus-verzió!

Hozzávalók (2 fő részére):
1 közepes cukkini
4 közepes fej gomba
1 marék póréhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 tojás
15 dkg sajt (2 féle)
4 ek. zsemlemorzsa
kevés citromlé
kevés olaj
Fűszerek: friss kakukkfű, só, bors

Elkészítés:
Mossuk meg a cukkinit, majd vágjuk először hosszában, majd keretben is félbe. Egy kisebb kanál (vagy ha van, akkor krumpli-vájó) segítségével szedjük ki a cukkini közepét, úgy, hogy körben 1 cm-es perem maradjon.

Sózzuk-borsozzuk, majd locsoljuk meg kevés citromlével (hogy ne barnuljon meg) és tegyük félre, amíg levet ereszt.

Közben készítsük el a tölteléket:
Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk apró (kb. 1×1 cm-es) kockákra. Egy serpenyőbe öntsünk kevés olajat és a felkarikázott póréhagymát dinszteljük meg rajta, majd adjuk hozzá az apróra vágott (vagy lereszelt) fokhagymát, a gombát és a cukkini kikanalazott (és felaprózott) közepét. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá friss kakukkfüvet és addig pároljuk, amíg a gomba meg nem puhul. Ezután tegyük félre, hogy egy kicsit hűljön a töltelék.

Amíg hűl a töltelék, reszeljük le a sajtokat. Nekem trappista és parmezán volt itthon, fele-fele arányban használtam őket.
A kissé kihűlt töltelékhez adjuk hozzá a zsemlemorzsát, a sajt felét, majd a villával kissé felvert tojást és keverjük össze alaposan a tölteléket. (Azért kell hűteni a tölteléket, mert ha forrón adjuk hozzá a tojást, akkor rántotta lesz belőle, míg kihűtve, remek kötőanyag lesz belőle!)

A cukkiniről öntsük le a levet, majd töltsük meg a mélyedéseket (púposan) a gombás töltelékkel. Helyezzük a megtöltött cukkiniket egy kivajazott tálba, majd szórjuk meg a tetetét a maradék reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 perc alatt süssük készre! 

A friss kakukkfűtől igazán intenzív és nagyon finom lesz!

Ha inkább a húsos ételeket szereted, ízlés szerint a tölteléket sonkával, vagy esetleg darált hússal is elkészítheted!

És a végére még egy-két tipp, hogy mit csináljunk, ha megmarad egy kevés töltelék: másnap tökéletes alapul szolgál pl. egy melegszendvicshez! Csak kenjük kenyérre, szórjuk meg egy kevés sajttal és máris mehet a sütőbe! Amint megpirult a sajt, rögtön fogyasztható!

Másik módja a maradék töltelék felhasználásnak: egy gyors reggeli tojásos muffint készíthetünk belőle. A receptet ebben a rovatban találod hozzá!