Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkés vadas zsemlegombóccal


Szeretem a vadast, de a marhahúsért nem igazán rajongok. Amikor otthon voltam megkértem Anyukámat, hogy csirkéből készítse el nekem és a zsemlegombóchoz is inkább teljes kiőrlésű kenyeret / zsemlét használjon.
Nagyon finom lett, azóta csak így kérem!

Hozzávalók:
A vadashoz:
kb. 1 kg csirke felső comb / marhahús
4-5 nagyobb sárgarépa
3-4 nagyobb fehérrépa
2-3 nagyobb fej hagyma
1-2 ek 10%-os ecet (ízlés szerint)
1-2 el. cukor (ízlés szerint)
1,5-2 dl tejföl (ízlés szerint)
1-2 ek. liszt
só, egész bors, babérlevél

A zsemlegombóchoz:
4-5 teljes kiőrlésű (vagy sima fehér) zsemle
kevés olaj (sütéshez)
1,5-2 dl tej
30-35 dkg liszt
1 tojás

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és karkára vágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük a zöldséget és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd feltesszük főni. Amikor a zöldségek már félig megpuhultak, abbahagyjuk a főzést és kihűtjük a páclét. (A zöldségek mennyiségétől függ a vadas-szósz mennyisége!)

A kihűlt pácléhez ízlés szerint 1-2 ek. (10%-os) ecetet adunk és beletesszük a lebőrözött csirkecombokat (vagy a marhahúst egyben). A húst hűtőben 1-2 napig (inkább 2 napig) a páclében tartjuk, fél naponta átforgatva, hogy a lé mindenhol jól átjárja.

1-2 nappal később a húsokat kivesszük a pácléből (a páclét feltesszük főni), és alaposan letörölgetjük őket. (A marhahús esetében: ha szükséges lehártyázzuk, felszeleteljük és a széleit bevagdossuk, hogy sütés közben ne pöndörödjön össze).

Egy nagy teflon-serpenyőbe kevés olajat öntünk és minden hús-szeletet megpirítunk (kérget sütünk rá), majd félretesszük. Amikor kész a hús, az összes szeletet visszatesszük a serpenyőbe és rámerünk 2-3 merőkanál páclét (kb. a páclé negyedét, vagy annyit, hogy épp ellepje) és így pároljuk a hús szeleteket (időnként átforgatva) amíg mindegyik puha nem lesz.

Amikor minden hús megpuhult, kivesszük a pácléből egy tányérra és az összes páclét összeöntjük a nagy lábosba, majd egy kézi turmixal simára turmixoljuk a szószt.

Egy kis lábosban 1-2 ek. cukrot felteszünk karamellizálódni, amikor már folyékony és aranybarna lesz, hozzáöntjük a pácléhez. Kb. 1,5-2 dl tejfölben elkeverünk kb. 1-2 ek lisztet (attól függően mennyire sűrű szószt szeretnénk) és ezt is a pácléhez adjuk. Turmixal ismét simára keverjük, ízlés szerint ekkor még tovább lehet fűszerezni figyelve az édes – ecetes ízekre.

Ezután beletesszük a hús szeleteket a lábosba és kb. 5 percig kis lángon forralva készre főzzük a vadast.

(A szósz egy részét érdemes szószos-csészébe önteni és külön kínálni a zsemlegombóc mellé.)

Zsemlegombóc: 
4-5 szikkadt zsemlét kockára vágunk, majd olajon aranybarnára pirítjuk (ropogós legyen!) Egy tálba tesszük a kockákat és meglocsoljuk kb. 1-1,5 dl tejjel (picit szívja meg magát, de ne legyen puha!)

30-40 dkg lisztből és 1 tojásból tésztát készítünk (palacsintánál sűrűbb, de a galuskánál hígabb legyen az állaga) ebbe forgatjuk bele a pirított és tejjel meglocsolt zsemlekockákat.

Nedves kézzel ízlés szerinti méretű gombócokat formálunk belőle, amiket egy nagy fazék lobogó vízben (olajat és sót tegyünk a vízbe) kb. 8-10 perc alatt kifőzünk, majd egy tálba szedjük és máris tálalhatjuk az ál-vadast!