Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Zúza-pörkölt tésztával


Apukám zúza-pörköltjét nagyon szerettem, így az Ő receptje alapján készítem el most is!

Igaz, az eredeti receptjében pörköltkrém is szerepel, de mivel ez nem volt itthon, így kihagytam belőle! Ráadásul lusta voltam nokedlit készíteni, így csak kifőztem egy kevés tésztát és azzal tálaltam! Igazán finom lett!

Hozzávalók:
fél kg zúza (vagy szív)
2 hagyma apróra vágva,
házi pörköltkrém (a bolti is megteszi),
1 gerezd fokhagyma felszeletelve, só, bors, őrölt kömény

Elkészítése:
A zúzát (szívet) megmossuk, lehártyázzuk, feldaraboljuk.

A hagymából pörköltalapot készítünk, felengedjük kevés vízzel, pépesre főzzük.

A feldarabolt belsőséget az alapba tesszük, köménnyel, fokhagymával ízesítjük, kevergetve (hogy le ne kapjon) pároljuk, majd felengedjük vízzel.

A levet folyamatosan pótoljuk, majd sózzuk, esetleg borsozzuk, és puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük.

Rizzsel, tört krumplival, tarhonyával, vagy nokedlivel tálaljuk, bármilyen savanyúság jó hozzá.

Az utolsó vízpótlás helyett vörösbort is adhatunk hozzá, hogy pikánsabb íze legyen.

Főzelékek kísérője, feltétje is lehet.