Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bazsalikomos - lime-os pite


Bár elsőre furcsán hangzik ez az íz-kombináció, de garantálom, hogy nagyon finom lesz a végeredmény! Próbáld ki, megéri!

Friss bazsalikomot cserépben ma már szinte minden nagyobb élelmiszer-áruházban lehet kapni, ezt használjuk, mert a szárított nem jó hozzá!

Télen általában sütni szoktam a “tésztát”, míg nyáron csak a hűtőbe teszem az alapot, hogy megszilárduljon.

Hozzávalók:
3 lime
1 citrom
30-35 levél friss bazsalikom
5 csapott ek. cukor
3 egész tojás
250 g mascarpone
270 g édes keksz
125 g vaj (sótlan)
1 csom. habfixáló por vagy 1-2 ek keményítő

Elkészítés:
A kekszet robotgépben (vagy sodrófával) összetörjük, majd hozzáadjuk a 10 dkg olvasztott vajat és alaposan összekeverjük.

Ezután a keksz-morzsát egy tapadásmentes piteformába (aminek kivehető alja van, hogy könnyebb legyen a tálalás!) borítjuk, és egy kanál hátuljával először a forma oldalában, majd az aljában is kb. 8-10 mm vastagon eloszlatjuk, tömörítjük.

Ezután hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a “tészta”.  (Ha sütjük, akkor sütőpapírt teszünk a morzsa-alapra, nehezékként sütőbabot, vagy lencsét teszünk rá, majd 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Utána ugyanúgy kihűtjük.)

Krém készítése:
Díszítésre félreteszünk 6-8 bazsalikomlevelet, a többit egy éles késsel apróra vágjuk. 

Lereszeljük 2 lime és 1 citrom héját, félbevágjuk, majd kifacsarjuk a levüket.

Egy nagyobb, vastag falú üvegtálba teszünk 5 ek. cukrot (ízlés szerint lehet kevesebb is), 3 egész tojást, a citrusok héját és levét (ízlés szerint), majd kézi habverővel összekeverjük. A tálat vízgőz fölé tesszük és addig keverjük a krémet, amíg besűrűsödik. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.

Ekkor tegyük bele az apróra vágott bazsalikomot, és csak pár másodpercig(!) főzzük együtt, különben megbarnul a bazsalikom, utána rögtön vegyük le a tűzről!

Keverjünk bele a maradék hideg vajat, 1 csomag habfixáló port (ha nincs, akkor 1-2 ek. étkezési keményítőt), és a szoba-hőmérsékletű mascarponét. Alaposan dolgozzuk össze.

A krémet töltsük rá a kekszmorzsa-alapra, simítsunk a tetejére folpack-fóliát és tegyük a hűtőbe 3-4 órára.

Ha megfelelően lehűlt és megszilárdult a pite, akkor ízlés szerint díszíthetjük az utolsó karikára vágott lime-al, illetve a félretett bazsalikom levelekkel.