Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Diétás muffin cukkiniből, zabpehellyel


Imádok nassolni és szeretem a finom, édes muffinokat. Az eredeti recept azonban túl sok cukrot, zsírt és szénhidrátot tartalmazott, ezért alaposan átalakítottam. Így már csak alig 3,5 g cukor van 1 db sütiben és a finom ízekről sem kellett lemondanom! Imádom!

Hozzávalók: (Kb. 16 muffinhoz)

10 dkg teljes kiőrlésű (graham) liszt
5 dkg apró szemű zabpehely
1/2 csom. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
csipet só
1 citrom (héja + leve)
2 púpos tk. fahéj
1 csapott kk. őrölt gyömbér
1 csipet kurkuma
1 közepes saláta cukkini (200 g lereszelve, kinyomkodva)
1 tojás
175 ml görög joghurt
5 dkg barna cukor
1 tk vaníliakivonat (aroma)
1 dl (repce)olaj

ízlés szerint:
5 dkg vörös áfonya
5 dkg apróra vágott dió

Elkészítés:

A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, félbevágjuk, a levét kifacsarjuk és félretesszük egy kis tálkába.

A cukkinit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Meglocsoljuk kevés citromlével, és meghintjük egy csipet sóval, összeforgatjuk, majd félretesszük kb. 20 percre, hogy levet eresszen.

Ezután a száraz hozzávalókat (liszt, zabpehely, citrom reszelt héja, szódabikarbóna, sütőpor, csipet só, fahéj, gyömbér, kurkuma) egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.

A cukkinit kinyomkodjuk, (összesen 200 g legyen a nettó súlya) és a lisztes keverékhez adjuk, majd alaposan összeforgatjuk. Így a cukkinire tapad a lisztes - fűszeres keverék és nem fog egy kupacban a süti aljára süllyedni.

A folyékony hozzávalók következnek: egy tálban összekeverjük a tojást és a cukrot, hozzáadjuk a joghurtot, olajat, vaníliakivonatot, citromlét, majd a lisztes cukkinire öntjük és elkeverjük.

A végén (ízlés szerint) hozzáadjuk az aszalt vörösáfonyát és az apróra vágott diót.

Egy kanállal a muffin formába helyezett papír-kapszlikba adagoljuk a tésztát (kb. a forma 3/4-ig, hogy legyen helye kissé megnőni).

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 percig sütjük.