Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hússal töltött sült édesburgonya


Régi kedvenc ételem a töltött krumpli, amit most kipróbáltam édesburgonyával, és megszületett az új kedvencem!

Hozzávalók:
Fejenként 2 db kisebb édesburgonya
20 dkg darált hús (pulyka)
1 tojás
2-3 ek zsemlemorzsa
1 kis fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma
1-2 tk piros paprika
5 dkg reszelt füstölt sajt (mozzarella)
Fűszerek: só, bors, (chili) ízlés szerint
fűszeres zsemlemorzsa (panko morzsa)

Elkészítés:
Először is a panko morzsáról szólnék pár szót. Ez nem más mint sima zsemlemorzsa, amibe különböző zöld-fűszereket, illetve reszelt sajtot keverünk. Az enyémben most petrezselyem, oregánó, bazsalikom és kevés reszelt parmezán sajt volt.
Én nagyon szeretem, mostanában ezt használom mindenhez.

De vissza a recepthez:
Az édesburgonyát meghámozzuk, a 2 végét levágjuk, majd 3 egyforma nagyságú “karikára” vágjuk. Így kb. 5 cm magas, 6 cm átmérőjű darabokat kapunk. Egy fazékban vizet forralunk, és beletesszük pár percre a krumplikat. Max. 5 perc után leszűrjük, és kihűtjük. Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket.

A hagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük. (ha bírja a gyomrod / epéd, akkor ezt kihagyhatod és nyersen is használhatod.)

Egy tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a hagymát, tojást és ízlés szerint a fűszereket, 1-2 kanál panko morzsát, majd az egészet alaposan összekeverjük.

Elveszünk egy jénai/kerámia tálat, kivajazzuk és meghintjük a fűszeres morzsával. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A kihűlt édesburgonyák közepét egy karalábé-vájóval (ha az nincs, akkor egy kiskanállal) óvatosan kivágjuk, úgy, hogy körben egy kb. 1 cm-es perem maradjon. A kikanalazott krumplit is tegyük félre, fel fogjuk használni!

Sózzuk - borsozzuk a krumpli belsejét, majd töltsük meg mindegyiket púposan a hússal.

Rendezzük egymás mellé a jénaiba a töltött krumplikat, a hézagokat töltsük ki a kikanalazott darabokkal. Ezeket is fűszerezzük, majd szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal (füstölt mozzarella).

Alufóliával lefedve 25 percig, majd fólia nélkül további 10 percig, vagy a sajt pirulásáig süssük.