Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Isteni zöldségfasírt


Csak néhány hozzávaló és fél óra alatt kész a kívül ropogós, belül krémes és nagyon finom zöldségfasírt!

Hozzávalók: (2 főre 8 db fasírt)
1 salátacukkini (kb. 22 cm × 5-6 cm)
3 közepes sárgarépa
6-8 cm póréhagyma (2 ek.)
5 dkg feta sajt
5 dkg ementáli sajt (vagy más sajt)
2 ek. zsemlemorzsa
1 tojás
kevés citromlé
1-2 ek. olaj a sütéshez
Fűszerek:
só, bors, chili, fokhagyma

Öntet:
görög joghurt
ízlés szerint só, bors

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk (a répa héját levágjuk, a cukkiniét nem szükséges) majd mindegyiket nagy lyukú reszelőn külön - külön egy tálba reszeljük.

A cukkinit meglocsoljuk a citromlével (hogy ne barnuljon meg), sózzuk, alaposan összeforgatjuk, majd 20 percre félretesszük, hogy levet eresszen.

Közben a póréhagymát felkarikázzuk, majd nagyon apróra vágjuk, a sajtot (szintén nagy lyukú reszelőn) lereszeljük.

Ha letelt a kb. 20 perc előveszünk egy nagyobb tálat és az alaposan kinyomott cukkinit beletesszük. A sárgarépát egy papírtörlőre tesszük, szintén alaposan kinyomkodjuk és a cukkinihez adjuk.

Ezután beletesszük a finomra vágott póréhagymát, belemorzsoljuk a feta sajtot, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a felvert tojást, 2 ek. zsemlemorzsát, majd ízlés szerint a fűszereket (só, bors, fokhagyma, chili) és alaposan összekeverjük. Fűszerezzük meg jól és sütés előtt mindenképp kóstoljuk meg!

Egy nagy tapadásmentes serpenyőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, majd kb. tenyérnyi nagyságú és 1 cm vastagságú zöldségfasírtokat / tócsnikat formázva beletesszük sütni. Oldalanként kb. 3-3 perc szükséges, amíg kívül ropogósra pirul, de belül a sajttól puha és nyúlós marad.

A görög joghurtot tálkába tesszük, sózzuk és a fasírt nellé tálaljuk.

Isteni finom lett, hamarosan újra elkészítem!

Ha nem akarunk a serpenyő mellett állni, akkor melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A fasírtokat ne lapítsuk le annyira, mint ha serpenyőben sütnénk, kb. 1,5-2 cm magas pogácsákat készítsünk belőle. 
A zöldségfasírtokat tegyük egy sütőpapírral kibélelt jénai tálba, és kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. (Nem lesz olyan ropogós, mint ha serpenyőben készítenénk el, de így is remek!)