Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mini amerikai palacsinta


Egyik hétvégén reggel palacsintát szerettem volna enni, de nem akartam fél órán át sütögetni, így az amerikai változat mellett döntöttem. Ez is nagyon finom és percek alatt elkészíthető!

Hozzávalók (10-12 db-hoz):
1 tojás (szétválasztva a fehérje felverve habbá)
1,5 dl tej
0,4 dl olaj (repce)
10 dkg finom liszt (a fele teljes kiőrlésű liszttel helyettesíthető)
1 tk. cukor
kevés vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
csipet só,
1 csapott kk. sütőpor

Feltét: friss gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojást, a fehérjét kemény habbá verjük.

Egy tálba tesszük a tojás sárgáját, elkeverjük a cukorral, vaníliaaromával, hozzáadjuk a tejet, és az olajat.

Kimérünk egy kisebb tálba 10 dkg lisztet (5 dkg teljes kiőrlésű és 5 dkg finom liszt) beletesszük a sót, sütőport és összekeverjük.

A lisztes keveréket hozzáadjuk a folyékonyokhoz és habverővel csomómentesen elkeverjük.

A tojáshabot óvatosan beleforgatjuk a tésztába. (Sűrűbb lesz, mint a hagyományos palacsinta-tészta)

Palacsintasütőbe kevés olajat teszünk, majd kisebb (kb. 6-8 cm átmérőjű) korongokat öntünk, és kb. 2 percig pirítjuk közepes lángon, majd egy spatulával megfordítjuk és további kb. 1 percig sütjük a tésztákat, amíg a másik oldal is szép aranybarna színt kap.

Agave vagy juhar-sziruppal, illetve ízlés szerint lekvárral, csokiöntettel és sok friss gyümölcsökkel azonnal tálaljuk.