Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tésztasaláta sült zöldségekkel


Az ősz közeledtével feltankoltam friss zöldségekkel és újabb remek fogás lett belőle.
Bár hosszabb a leírás, de nagyon egyszerű elkészíteni!

Hozzávalók:
1 salátacukkini
1 nagy édesburgonya
1 nagy sárgarépa
3 nagy csiperkegomba
kb. 10 cm-es póréhagyma
1 -2 gerezd fokhagyma
Fűszerek Ízlés szerint: só, bors
díszítéshez: parmezánsajt

Az öntethez:
2 evőkanál balzsamecet (nekem vörösbor-ecet volt itthon)
2 csapott ek. dijone mustár
2 ek. agave – szirup
6 ek repceolaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a keményebbeket (pl: sárgarépa) kisebb, a puhábbakat (pl. cukkini, édesburgonya, gomba) nagyobb, de max. falatnyi darabokra vágjuk, hogy egyszerre puhuljanak meg.

A póréhagymát felkarikázzuk és egy tálba félretesszük, mert csak a sütés felénél adjuk a zöldségekhez, különben megégne.

A fokhagymát megtisztítjuk és elkaparjuk, vagy nyomón áttörjük.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a zöldségeket (a póréhagyma kivételével!), meglocsoljuk olajjal (én a repce-olajat szeretem) hozzáadjuk a fokhagymát, és kézzel alaposan összekeverjük, majd egyenletesen szétoszlatjuk a tepsin. NE sózzuk a zöldségeket, mert akkor sütés közben kiadják a vizet magukból és összeaszalódnak, de nem karamellizálódnak. Borsot ellenben tehetünk rá ízlés szerint.
230 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, majd kivesszük a tepsit és átkeverjük a zöldségeket. Ekkor adjuk hozzá a póréhagymát, és újabb 20 percre visszatesszük sülni, míg a másik oldal is alaposan megpirul. Utána kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni.

Közben egy fazékba vizet teszünk fel főni, és készre főzzük, majd leszűrjük a tésztát. (Nekem most szarvacska volt itthon, de bármilyen más tészta pl. penne, csokornyakkendő is megfelel.

Elkészítjük az öntetet. Egy tálba tesszük a hozzávalókat: balzsamecet, agave-szirup, mustár, olaj, illetve ízlés szerint só, bors és kézi habverővel elkeverjük. Szép sűrű öntetet kapunk.

Már csak az összeállítás van vissza: egy nagy tálba tesszük a tésztát, hozzáadjuk a zöldségeket, ráöntjük a szószt és óvatosan összeforgatjuk. A tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal és tálaljuk.

Ha valakinek ez túlságosan húsmentes étel lenne, akkor kevés apróra vágott serrano – sonkát szórjon a tetejére. De anélkül is igazán laktató és finom ez az étel!