Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszeres sütőtök-krém


Az évek műlásával az ízlésem - ízlelésem is változik. Régen még a lakásból is kimentem, ha megéreztem hogy sül a tök, most pedig önszántamból és örömmel készítek krémet belőle…

Egyszerű, gyors, finom és tele van vitaminnal. Reggelire, vacsorára diéta esetén is nyugodtan fogyasztható!

Hozzávalók:
1 sütőtök (kb 1,2-1,5 kg)
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, bors ízlés szerint
3-4 ek. olaj (repce)
pár csepp citromlé

Elkészítés:

A tököt (orange-tök) nagyjából egyforma méretű darabokra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük és meglocsoljuk egy kevés (repce) olajjal.

Forró, 220 fokos előmelegített sütőben kb. percig sütjük. Villával megszúrva ellenőrizzük, hogy mindegyik darab megpuhult-e.

15-20 percig hagyjuk, hogy hűljön, majd egy kanál segítségével kiemeljük a tököt a héjából, egy nagy szűrőbe tesszük, (alá egy tálat rakunk) majd villával összetörjük a tököt és hagyjuk, hogy a felesleges lé lecsepeghessen.

Amíg hűl a tök, tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, vágjuk apróra, majd kevés olajon dinszteljük meg először a hagymát, amikor már majdnem elkészül, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Rövid ideig pirítsuk együtt őket és figyeljünk rá, hogy ne égjen meg! (Akinek nem érzékeny a gyomra, nyersen is használhatja a hagymákat!)

Adjuk a hagymákat a lecsöpögtetett tökhöz és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal. A fűszerekkel vigyázzunk, mert melegen nem érezzük annyira az ízeket.

Hűtsük le, (ezután ellenőrizzük a fűszerezést), majd friss magos kenyérrel, vagy pirítóssal kínáljuk.