Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pipicombok


Egyik hétvégén, egész pontosan egy szombat délután megcsörrent a telefon, én pedig az asszonypajtás lelkesedéséből rögvest kitaláltam, hogy vasárnapra vendégeket várhatok.
Tudván férfiúi kötelességemet, öltözködés, irány a SPAR.

Begyűjtöttem némi csirkeaprólékot levesnek, 10 méretes csirkecombot, egy doboz gombakonzervet, zsemlyét azt nem, mert egy árva darab se tanyázott a polcokon. Még némely apróságok is a kocsiba kerültek, aztán fizetés, és irány haza.
Reggel aztán a pipi-combokat alaposan letakarítottam, a forgóknál kettévágtam, besóztam és félreraktam, hadd pihenjék ki az eddigi fáradalmakat. Negyedkilónyi kenyeret megszabadítottam a héjától, felszeleteltem, beáztattam, közben csendesen fődögélt három, méretes tojás.

Újra a combokat vettem kezelésbe, a legnagyobb tepsit kiolajoztam, a pipi-darabokat ételízesítővel megszórva belefektettem, meghintettem Major Annával, őrölt borssal, fokhagyma-granulátummal, hangyányi szerecsendióval és félreraktam. Nekiláttam a tölteléknek.

A kenyerek nagyjából kinyomogatva, a főtt tojások apróra kaszabolva, másfél evőkanálnyi dinsztelt hagymát és pár gerezd elkapirgált fokhagymát is belehullajtottam. A gombát leszűrtem, apróra vágtam egy darabka körömmel együtt, zutty, azt is bele, aztán két púpozott teáskanálnyi gombapor következett, egy jó evőkanálnyi petrezselyemzöld, só bors, szerecsendió csak úgy találomra. Három nyers tojást is kapott ugyebár a tartás végett, kutyulás, kész.

Mindegyik pipi-darabra került egy evőkanálnyi töltelék. A hézagokba betöltöttem vagy 2-3 deci ananászlét, no meg a gomba levének úgy kétharmadát.

Az egész művet lefóliáztam, a négy sarkába hegyes késsel egy hasíték, a közepébe szintúgy, irány a sütő. Vagy háromnegyed óra multán kellemes illatok terjengtek a konyhában. Újabb negyedóra multán a fólia lekerült a műről, már csak úgy fél-pucéron pirítottam tovább. A csiri volt fél-pucér, nem én! ;-))
A krumpli közben megfőtt, margarinnal, tejjel összetörtem, aztán még egy kis tejjel habosra kikevertem.
Minden kész, tálalás. Istenien sikeredett. Céklasalátát, hordós ubit, paprikát és karfiolt kapott hozzá az éhes banda. Nem mondhatom, hogy túl sok maradt volna meg belőle.
Mivel az elbágyadt társaságra nem lehetett a továbbiakban számítani, rám maradt a mosogatás is. De hát látva a békésen emésztő színtársulatot, megérte az ügy.