Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kocsonya Klemi-módra


Eredeti közlés (családi szakácskönyv)
Feleségem nem igazán kedveli a kocsonyát, Lányom annál inkább. Az Ő tiszteletére általában füstölt oldalas, vagy hús, és sonkalé is kerül bele, ilyenkor a chilipaprika mennyisége csökkenni szokott.

Hozzávalók:
1 közepes méretű csülök,
4 köröm,
2-3 farok,
1/2 disznófej,
1/2 kg bőrke,
2 közepes fej hagyma,
2 fej fokhagyma,
1 csapott ek. szemes bors,
1-2 babérlevél,
4 tk. Vegeta,
szerecsendió,
1 fűszer és 2-3 chilipaprika,
só, pirospaprika
(és ne feledd, a mélyhűtőben van fagyasztott sonkalé is!)

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított, kiáztatott húst annyi hideg vízben teszem fel főni, hogy teljesen ellepje.

A habját leszedem, belerakom a fűszereket. Addig főzöm, míg a hús a csontokról le nem válik. Ekkor annyi sót keverek bele, hogy a lét kissé túlsózottnak érezzem.

A levéből kiszedem a kocsonyahúsokat, majd a lét leszűröm, leszedem a zsírját.

A húsokat kicsontozom, 2-3 tálba egyenletesen szétosztom, majd a lét rászűröm egy ruhán keresztül a húsokra.

A tetejét pirospaprikával megszórom, megdermesztem.