Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Lasagne


Ezt a receptet még Németországban tanultam, és azóta is így készítem.

Hozzávalók:
A húsos töltelékhez:
25 dkg darált hús
1 dob. konzerv natúr paradicsom
kevés barnacukor (édesíteni v. ketchup)
2 db sárgarépa - reszelve
fűszerek: ízlés szerint só, bors, oregánó, bazsalikom, édes piros paprika. (vagy Bolognai-alap)

A besamel – mártáshoz:
15-20 dkg sajt (trappista és füstölt mozzarella vegyesen)
0,5 l tej
2 ek. liszt
8-10 dkg margarin
fűszerek: só, bors

10-12 db lasagne – tésztalap
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 ek. olaj (olivaolaj)

Elkészítés:

A húsos ragu:
A hagymát és a fokhagymát finomra vágom, 2 ek, olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig együtt sütöm őket. Belekeverem a piros paprikát és a fűszereket, majd felöntöm 2 dl vízzel. Hozzáadom a megtisztított és lereszelt sárgarépákat, beleöntöm a paradicsomkonzervet, a fűszereket (vagy a bolognai alapot) kevés ketchupot, vagy cukrot és kb. 25-30 perc alatt készre főzőm a ragut.

Besamel mártás:
A vajat/margarint egy lábosban felolvasztom, hozzáteszek 2 ek. lisztet, fél percig folyamatos kevergetés mellett takarékon főzöm, majd lassan - ahogy a liszt felveszi - lassan hozzáadom a meleg tejet. Felforralom és beleteszem a reszelt sajt 3/4-ét. Addig főzöm, amíg besűrűsödik, ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.

Összeállítás:
Egy jénai tálat (kb. 25 cm átmérő + min. 8 cm magas!) kivajazzunk és beleöntünk egy kevés besamel-mártást. Ezután kezdjük el rétegezni a lasagne-t. Lefektetjük a tésztalapokat, ráteszünk egy réteg húst, majd 1 merőkanál mártást. Ismét tészta következik, hús, mártás és így tovább, max. 3 rétegig, hogy át tudjon sülni! Az utolsó húsréteget lefedjük tésztalappal, leöntjük a megmaradt mártással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Mivel a tészta megdagad, fontos, hogy max. a tál magasságának 3/4-ig érjen sütés előtt a lasagne. Előmelegített sütőben (kb. 180-200 fokon) kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Friss, vegyes salátával tálalom.