Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hússzeletek gombakéregben


Ez a recept eredetileg egy francia szakácskönyvből származik, mivel azonban ott kissé macerás volt az elkészítése és marhahúsból készült, inkább magyarosítottam és csirke vagy sertéshúsból szoktam elkészíteni.

Hozzávalók: (4 személyre)
Fejenként kb 15 dkg szelet hús (csirkecomb, vagy sertéshús)
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szelet fehér kenyér
50 dkg gomba (lehetőleg többféle legyen)
1 csokor petrezselyem
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
fűszerek: só, bors, grill fűszerkeverék,
majoránna, bazsalikom, kakukkfű,
olaj (a sütéshez)

Elkészítés:
A húsokat befűszerezzük, fél órára a hűtőbe tesszük, amíg érlelődik megtisztítjuk és felaprózzuk a gombát. Ezután a húsokat egy teflon-serpenyőben kevés olajon nagy lángon - 3–3 perc alatt - mindkét oldalát megpirítjuk. Ha elkészült, kivajazott jénai tálba tesszük a szeleteket.

Az apróra vágott hagymát a serpenyőben visszamaradt fűszeres olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott gombát és puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész van, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel (só, bors) ízesítjük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy nagy tálba.

A 2 szelet (lehetőleg szikkadt) fehér kenyeret 1 cm-es kockákra vágunk (a karimája nem kell), a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, vagy összetörjük. A serpenyőbe (amiben a hús és a gomba is készült) beletesszük a fokhagymát, ha szükséges kevés olaj hozzáadásával ropogósra pirítjuk a kenyérkockákat (vigyázzunk, hogy ne égjen meg a fokhagyma!)

Amikor elkészültek a kenyérkockák, a gombához adjuk, 1 nyers tojást hozzáütünk, összekeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal (és esetleg kakukkfűvel, vagy más fűszerekkel) tovább ízesítjük, és a reszelt sajt felét hozzákeverjük.

A gombás tölteléket a hússzeletek tetejére halmozzuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben fólia alatt közepes lángon (kb. 180-200 fokon) 30 perc alatt (a hús vastagságától függően), majd fólia nélkül további 10 percig - a sajt pirulásáig - készre sütjük. Köretnek krumplipüré ajánlott.

Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 1 óra 10 perc

Megjegyzés: a legjobb az egészben, hogy egyetlen serpenyőben az összes elősütési teendőket el tudjuk végezni!