Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sajtos-sonkás rakott lencse


Laktató egy-tál lencse-étel, ami frissen sütve és puha fehér kenyérrel tálalva a legfinomabb!

Hozzávalók:
40 dkg lencse,
25-30 dkg főtt füstölt sonka és/vagy tarja,
1-1 fej lila és vöröshagyma,
15 dkg reszelt füstölt sajt,
3 evőkanál olaj,
5 dl tejföl,
2-3 gerezd fokhagyma,
2 tojás,
1 evőkanál vegeta.

Elkészítés: Előző este a lencsét gondosan átválogatjuk, majd hideg, vegetás vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és friss, enyhén sós/vegetás vízben 10 percig főzzük, utána leszűrjük.

Míg a lencse fő, a füstölt húst laskára metéljük, a megtisztított hagymákat pedig vékony karikákra vagdaljuk. A tejfölbe beletesszük az olajat, a vegetát, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát (ízlés szerinti mennyiségben), a törött borsot, a tojásokat és alaposan összekeverjük.

Egy jénai tálat kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beletesszük a leszűrt lencse egyharmadát. Megszórjuk a hagymakarikákkal, és beborítjuk a sonka felével. Rálocsoljuk a mártás 1/3-át a sonkára. Ezután megszórjuk a reszelt sajt harmadával, majd folytatjuk a rétegezést: ismét a lencsével, hagymával, sonkával, öntettel és a sajttal. 

Az utolsó réteg lencsére ráöntjük a megmaradt mártást és megszórjuk a sajttal, majd fóliával lefedjük.

Eddig a pontig akár előző nap is elkészíthetjük, így másnap (újév napján) csak annyi a teendő, hogy a tálat az előmelegített forró sütőben fólia alatt kb. 30 percig közepes lángon sütjük, majd fólia nélkül további kb. 10 percig, amíg szépen megpirul a sajt.

Salátát kínáljunk mellé, de a legfinomabb friss, puha fehér kenyérrel!

Nálam ez az egyik “kötelező” szilveszteri fogás!