Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Nagy az Úristen állatkertje...


Macskacápa

SÜLT VÍZ
Hozzávalók: másfél kiló nyersvíz egyben, fél deci csapvíz, két korty kristályvíz, 4 jégkocka

Az elkészítés módja: A másfél kilós nyersvizet jól megmossuk, és hagyjuk, hadd csurogja ki magát. Ezután szárazra töröljük és még mindig egyben hagyva óvatosan beemeljük az előre bevizezett aljú tepsibe, majd lassú tűzön sütni kezdjük. A vizet néha meglocsoljuk, és az egészet átfordítjuk, hogy mind a két oldala egyformán piruljon, és oda ne égjen. Miután villával megböködtük, hogy elég puha-e, kész is. Forró jégkockákkal díszítjük.

TEHÉNLEPÉNYHAL
Hozzávalók: egy egész tehén, hússzor harminc centis halkép, 10 deka szárított szálka, gyúródeszka, alkothatnék.

Az elkészítés módja: A tehenet - ugyanúgy, mintha szalmáslepényt csináltatnánk vele - réti etetéssel jóllakatjuk, buzdítván, hogy: - Falatozz mán! Na, még egy fűszálat a nagymarha kedvéért!
Miután megtörtént az input és megérkezett az outputty (trotty zzzz putty), a tehéntől megtisztítjuk a lepényt (- Eridj, mán’ odébb Riska!), és halformát gyúrunk belőle.  (cuppanások, légyzümm). Az eredményt ellenőrizzük a halképen. (Nahát! Tiszta apja!) Ha megvagyunk, elővesszük a szárított szálkakészletet és a lepényhalba döfködjük, majd pedig az egészet kifilézzük. Persze előfordulhat, hogy valaki nem szereti a tehénlepény-halat. Nekik ajánljuk a Főttkőt.

FŐTTKŐ
Hozzávalók: Fél kiló mészkő, egy jókora bazalt, 2 deka fogkő, 3 jó hájas zsírkő, fél marék kavics, két kovakő, egy macskakő, jó fogak

Az elkészítés módja: A köveket alaposan megmossuk, majd szárazra dörgöljük.  Ezután beáztatjuk őket. Közben egy fazék aljára helyezzük a három zsírkövet - remegő hájukkal lefelé fordítva – és takarékon olvasztani kezdjük. Az így kapott alapot felöntjük vízzel, majd beledobjuk a bazaltot és a fél kiló mészkőt (csobb) meg a macskakőt (csobb, nyávogás. - Ez még élt! - csodálkozás.) Az egészet megszórjuk kaviccsal (srotty). Pár év múlva villánkkal ellenőrizzük, hogy a sok kő megfőtt-e. Ha igen, díszítésnek rakjuk rá a fogkövet. Köretnek kőtészta illik hozzá, kőkorcsolyának legjobb a kövidinka.

ZSÍRFAGYLALT
Típusát tekintve: vendégtesztelő desszert.
Hozzávalók (a kacsazsíroshoz): 5 adag vaníliafagyi, és egy adag kacsazsír, a vaníliással azonos árnyalatú: szép sárga
További hozzávalók: Legalább egy vendég, legjobb a külföldi

A tesztelés módja: A fagylaltos tálkákat egyszerre vesszük ki a hűtőből és a kacsazsírost a tesztelni kívánt vendég elé helyezzük. A többiek a vaníliásat kapják. Ezután figyelmesek leszünk, különösen a tesztelt irányában. Már az első kanál után sokat megtudhatunk vendégünk önfegyelmi erőnlétéről. Ha a második falat után sem kér a fagyihoz kenyeret, akkor szégyenlős, ha pedig a felénél még mindig nem hány, hazudik.

A “receptek” küldője: Nagy Tyúkos Mátyás Calgary