Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csülökfőzelék


Egyik kedves levelezőtársam “csülökfőzelék” receptet kért. Megkapta!
Hozzávalók: 2 db hasonló méretű füstölt csülök, 1 db méretes fazék, 2 egész hagyma, 1 fej fokhagyma

Elkészítése: Az egyik csülökre fehér masnit kötünk, hogy meg tudjuk különböztetni a másiktól, majd óvatosan elhelyezzük a méretes fazékban, előbb az egyiket, aztán a másikat (a sorrend nagyon fontos!). Most megcsapoljuk a vízcsapot, hogy kellő mennyiségű főzőfolyadékot nyerjünk. A mennyiség akkor megfelelő, ha már mindkét csülök fuldoklik benne. Ha nagyon rángatóznak, akkor óvatosan fejbe vágjuk mindkettőt, hogy ne szenvedjenek túl sokat. Bal kézzel belehelyezzük a hagymát, jobbal a fokhagymagerezdeket. Ügyeljünk itt is a megfelelő sorrendre!! Mindezek után alágyújtunk, és forralni kezdjük. Ha a csülök kidugja fehér nyelvét, akkor már majdnem készen is vagyunk a csülökfőzelékkel. Óvatosan kiemeljük, a nyelvet egy gyors mozdulattal megtekerjük és eltávolítjuk a helyéről. Mivel a nyelv a legfinomabb része, és mi nem vagyunk irigyek, szólunk Bodrinak: Ciiiic, cíc! Bodri lelkes farkcsóválással és örömmel fogja fogadni. Ezek után a csülköket, előbb a másodikat, aztán az elsőt egy megfelelő tálra helyezzük, megvárjuk, míg mindkettő kihűl, és felszeleteljük.
Ehhez a remek főzelékhez feltétként főtt tojásokat, ecetes tormát, továbbá sört, vagy fröccsöt tálalunk. A továbbiak ízlés szerint.

A levet lefagyasztjuk bab, krumpli és egyéb főzelék- vagy levesfélékhez illúziókeltés céljából.

A mókát félretéve: sonkát, csülköt – leszámítva a szalagot, meg jobb és balkezes instrukciókat – így érdemes főzni, a főzőlevet pedig érdemes megmenteni. Egy sonka leve akár fél évre is elegendő lehet különböző ételek ízesítésére. Várjuk meg, míg a lé kihűl, és a zsír összegyűlik a tetején. Szedjük le, nem baj, ha a léből is kerül bele, tegyük hűtőbe. Ha a zsír megdermedt, szedjük egy műanyag dobozba, és tegyük el a mélyhűtőbe. Levesekhez, főzelékekhez (bab, krumpli) rántás készítésére kiválóan alkalmas!

Természetesen a lét is megmenthetjük. Elnézést a feltételes módért! Helyesen: meg kell menteni! Kezdjük forralni a lét, egészen addig, míg jó 3/4 része el nem fő. Dobozoljuk be, és mehet a mélyhűtőbe.

Figyelmeztetés: Mivel sótartalma magas, addig ne sózd az ételt, míg bele nem kevertél 2-3 evőkanálnyit. A magas sótartalom miatt igazából nem is fagy meg, hanem kristályos állapotú lesz, így a dobozból simán kikanalazható.