Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

A természet csodája


Három óra lehetett, kikapcsolom a számítógépet, hadd pihenjen, volt dolga éppen elég, nekem se ártana egy kis pihenés. Leülök a nappaliban, bekapcsolom a tévét, és valami természetfilmet kezdek nézni, amikor az étkező ablaka egy pillanatra elsötétedik, aztán megszólal a csengő is. Nejem jött volna meg? Még nincs itt az ideje… na, mindegy, ajtót nyitok, aztán szinte megmerevedek…. Az az illat, az a csodás bódító illat, ami megcsapja orromat… Istenem, ez nem lehetséges. És mégis.. Csak bámulok az illatozó tüneményre, aztán felkapom, magamhoz szorítom és indulok befelé. Hova vigyem? A nappaliba nem lehet, be is látnak az ablakon, Rozinak se tetszene, marad a konyha. Beviszem, óvatosan egy székre helyezem, aztán csak élvezem illatát. Szólni se tudok a gyönyörűségtől. De most már látni is akarok! Óvatosan bontogatni kezdem a szalagokat, kezem reszket, aztán már tépni is próbálom, de nem megy. Dühbe gurulok, felkapom a konyhakést és elvágom azt a nyomorult szalagot… aztán a másikat is… óvatosan széthúzom és elém tárul a természet csodája! Azok a csodás formák, azok a szépséges gömbölyűségek, az alig látható pihékkel borított bársonyos bőr, még lejjebb az ingerlő feketeség. Istenem, ha költő lennék.. Ódát írnék erről a gyönyörűségről! Óvatosan megsimogatom… és akkor nyílik a bejárati ajtó, a varázs megtörik. Rozi lép a konyhába, csak egy pillantást vet a levágott és szétszórt ragasztószalagokra, aztán megszólal:

- Nahát, Béci megküldte a birsalmát! Akkor megkezdjük a hámozást?

Megkezdtük, és azóta már üvegekben is pihen az összes.

Hogy mit lehet még kezdeni a birsalmával? Nos, azt megtalálod a receptek között.

Birsalma Klemi módra
Birsalmás húsleves
Birs csatni (birs chutney)
Gyümölcsök eltevése - Birsalma és birskörte eltevése
Gyümölcsös ételek - Birsalmás ételek
Levesek - Birsalmalevesek
Torták - Birstorták