Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sütőtök-pástétom (Zalán Gyurcsinak ajánlva)


Tegnap a szomszéd tököt vágott… Sütött is. No nem a Gyurcsi féle Jimmyt, a Királyt, hanem egy kisebbet. Éltében nem lehetett több 6-7 kilósnál, holtában se lett nagyobb. El is kereszteltem rögvest Alig Jimmynek. Az a jó kilónyi darab aranysárgán mosolygott rám az alufóliából, engem pedig megszállt az ihlet.
- Ebből pedig sütőtökpástétom lesz, akárki meglássa! - Igazságosan és főleg a súlyarányoknak megfelelően megfeleztem. A zasszonyé lett a kisebbik fele. Az enyém pedig elhelyezkedett a keverőtálban. Persze a papírvékony héját, meg az égettebb darabokat lecsipkedtem róla, meg a zasszonypajtáséról kisebb-nagyobb darabkákat.

Jó, bevallom, inkább nagyobbakat. Mi is volt Gyurcsi recipéjében? Aszongya, hogy étolaj, só, bors, hagyma, fokhagyma. Megitattam úgy decinyi étolajjal. Nyelte, mint kacsa a nokedlit. Aztán belekapirgáltam úgy 4-5 gerezd fokhagymát, kapott egy csapott teáskanálnyi sót, kávéskanálnyi őrölt borsot, és sűrű könnyhullatások közepette belereszeltem egy jó méretes tyúktojásnyi hagymát.

Na, ezzel megvolnánk! Kutyultam. Nem rossz! Akkor javítsunk rajta egy kicsit! Egy evőkanálnyi margarin, aztán jó deci majonéz következett. Alakul. De még hogy!! 

Nemrég jöttünk fel a kertből, ahol a pimasz csimaszok után én is ritkítottam a málnást, közben pedig kimentettem nemesebb célokra vagy kétmaréknyi snidlinget is. Snidlingmosás, aprítás, belekeverés.

Elkészült a MŰ!

Ekkor toppant be a konyhába Rozi-pajtás. Kedvenc eledelének elveszését konstatálva hatalmas felháborodással emelte rám tekintetét. Mást nemigen emelhetett, mert a sodrófát még idejekorán elrejtettem. Így aztán csak a tekintet maradt.
Kompromisszumos javaslatomra, miszerint: - Kóstold meg! - a hajdanvolt keresztény vértanúkra emlékeztető nézéssel vett magához egy borsószemnyi darabkát, aztán egy púpos kanálnyit is. Aztán az alkotásnak és az alkotónak kijáró kellő áhítattal meg is szólalt: - Finom!!!
Ennyiben maradtunk.
Ha netán Te is ilyesmire vetemednél, nem árt, ha előtte tájékoztatod szándékodról életed párját! ;-))

Most pedig tízóraizni fogok! Hogy mit? Hát sütőtökpástétomot!