Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott karfiol


Volt itthon maradék tört krumpli, meg egy fej karfiol (olyan jó kézilabda méret). No meg a hűtőben is fellelhető volt kajafélékből is egy csomó maradék, hát gondoltam, alkotok belőlük valami ehetőt. Megtettem.

A keresztségben a rakott karfiol nevet kapta. Íme:

Illusztráció

Hozzávalók: 1/2 kg krumplipüré, 1 nagyobb fej karfiol, 1 méretes vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, szerecsendió, ízlés szerint, tej, tejföl, Rama, liszt, zsemlyemorzsa, bacon szalonna, 4 tojás, (petrezselyemzöld), füstölt sajt, Pannónia sajt.

Az elvégzett műveletek:
1. A karfiol leveleit leszedtem, a delikvenst pedig ételízesítős vízben feltettem főni.

2. A krumplipürébe belereszeltem egy jó tyúktojásnyi hagymát, kapott egy teáskanálnyi sót, csapott mokkáskanálnyi borsot, púpos mokkáskanálnyi reszelt szerecsendiót, elkapart fokhagymát, beleütöttem két tojást, kutyultam, és öntöttem hozzá annyi tejet, hogy olyan jó tejföl-sűrűségű legyen.

3. Tepsi kartársat kikentem, megszórtam zsemlyemorzsával (jöhet az aljára egy réteg bacon is, szerintem, nem ront rajta semmit), és beleöntöttem a kutyulékot. Kicsit elsimogattam, aztán felkockáztam vagy 6 szelet bacont, és rászórtam a tetejére, ez is lehet több (utóbb a zasszonypajtás kijelentette, hogy el tudna képzelni a krumplin még egy réteg pirított hagymát is – no, majd legközelebb).

4. Közben a karfiol félpuhára főtt. Kiszedtem a főzőléből, kicsit hűlt, aztán rózsáira szedtem, a nagyobbakat félbevágtam, és jó szorosan egymás mellé beültettem a krumpli ágyba.

5. Felolvasztottam kb. 5-6 dkg margarint, kicsit pirítottam rajta 2 kanál lisztet, majd felengedtem tejjel és összefőztem. Belereszeltem vagy 10 dkg füstölt sajtot (többet is elbír), kapott még két tojást, sót, borsot, szerecsendiót (petrezselyemzöld nem volt itthon, pedig egy maréknyi feldobta volna), aztán 4 deci tejfölt, összekevertem, és ráöntöttem a karfiolrózsákra. A tetejét szintén jól megszórtam kockázott baconnal, és irány a sütő.

6. Jó 3/4 óra múlva, mikor már szépen pirulni kezdett, kiszedtem a sütőből, kapott a tetejére jó 10 dkg reszelt sajtot (Pannónia), aztán vissza a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.

Elfogyott. Mondanom se kell, nejem eldicsekedett fűnek-fának alkotásommal, azóta osztogathatom a receptet.