Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hawaii kotlett


Hozzávalók: 4 sertés kotlett, 4 szép szelet ananász, kevés sherry vagy portói, 2 ek mandula szeletekre vágva, só, bors, 10 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése: Az ananászt meghintjük a sherryvel vagy portóival és hagyjuk egy negyed órát állni. A húst megszórjuk sóval, borssal. A vaj nagy részét egy serpenyőben felolvasztjuk, és hagyjuk kicsit megbarnulni, majd megsütjük benne a húst, amíg mindkét oldala szép barna nem lesz (kb. 15 perc). Ha elkészült vegyük ki a húst és tegyük egy előmelegített tálba. Tegyük a serpenyőbe a maradék vajat, ezen egy percig süssük az ananász szeleteket, majd tegyük a húsra és szórjuk meg a mandulával, amit előzőleg egy száraz serpenyőben megpirítottunk.
Szósz: a visszamaradt vajhoz keverjünk kb. 31/2 dkg lisztet, pirítsuk világos barnára, adjunk hozzá 4 dl vizet vagy húslevest és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Egy kanállal öntsünk az ananászra és tehetünk rá még egy kis sherryt is.