Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombafejek fokhagymás karfiollal töltve


Hozzávalók: 8 nagy sampinyon gombafej, 20 dkg tisztított karfiol, 2 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, 4 gerezd lédús fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése: A megmosott és lecsöpögtetett gombafejeket előmelegített grillsütőben (vagy gázsütőben) pár percig elősütöm. Közben a karfiolt apró rózsáira szedem, és kevés sós, forrásban lévő vízben 5 percig forralom, ezután leszűröm. A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a felforrósított tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítem, végül a reszelt sajtot, a főtt karfiolt és a nyers tojást is belekeverem. A gombák üregét jól megpúpozva beletöltöm a karfiolos mártást, és a töltött gombafejeket tűzálló tálra rakom. Előmelegített forró sütőben addig pirítom, amíg a színe szép világosbarna lesz.