Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Villányi erdész gombócleves


Hozzávalók 60 dkg csirkeaprólék, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 2 evőkanál olaj, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája.

Gombóchoz 70 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 3 dkg zsír, 1 db tojás, 30 dkg sertéslapocka, só, zsír, 1 db vöröshagyma, törött bors

A csirkeaprólékot és a feldarabolt zöldséget kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd vízzel felengedve puhára pároljuk. Megsózzuk, borsozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Deszkára terítve kihűtjük, majd hozzátesszük a lisztet, zsírt, sót, tojást és jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, majd 6-8 cm-es négyzetekre vágjuk. A finomra darált sertéshúst megpirítjuk a párolt vöröshagymán, hozzáadjuk a sót, borsot és jól összekeverjük. Minden tésztadarabra teszünk egy halmot a húsból (elosztjuk rajta), négy sarkát felhajtjuk, gombócokat formálunk belőle, és a zöldséglevesben megfőzzük.

A tejszínt elkeverjük a tojássárgájával, habverővel simára keverjük, egy keveset hozzáadunk a levesből, ismét jól elkeverjük, majd folytonos keveréssel a levesbe öntjük.