Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vegyes pörkölt kalocsaiasan


Hozzávalók: 80 dkg szarvascomb, 80 dkg bőrös malaccomb, 4-5 db (kb. 20-25 dkg) vargányagomba, 12 dkg mangalicazsír, 4-5 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint csípős paprikakrém, csipetnyi majoránna, szerecsendió, 2,5 - 3 dkg só, 2-3 csapott evőkanál édes-nemes kalocsai paprika, 3-4 db cseresznyepaprika

Elkészítése: A nagyobb fej vöröshagymát lehetőleg finom, apróra vágjuk, és bográcsban a zsiradékon megfonnyasztjuk. A szarvascomb alsó, inasabb részét nagyobb kockákra vágva a hagymára dobjuk, fokhagymázzuk, és addig hevítjük, míg gurulós nem lesz. Ekkor apránként vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Beletesszük a szintén nagyobb kockákra vágott bőrös, malachúst, fűszerezzük a pirospaprikával, sóval, paprikakrémmel, cseresznyepaprikával, és fele víz, fele vörösbor aláöntögetésével így együtt folytatjuk a párolást. Tíz-tizenöt perccel a befejezése előtt a negyedekre vágott vargányát is beletesszük, reszelünk bele kevés szerecsendiót, megszórjuk egy csipetnyi majoránnával, és készre főzzük. Aki a szaftot sűrűbben szereti az a gyöngyöző zsírra egy evőkanál lisztet leves szűrővel, óvatosan beleszórhat, úgy hogy azt a zsiradék fokozatosan elnyelje. Ilyenkor esetleg, meg kell még sóznunk.

Tálalása: Lapostányérokba kivájt belsejű, túlsütött cipókat rakunk, és ebbe merjük a pörköltet. Tetejére rakjuk a gombát, leöntjük szafttal, melynek a színét egyenletesen elosztjuk. A belefőtt cseresznyepaprikákkal díszítjük. Friss házikenyérrel és kovászos uborkával kínáljuk.