Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fokhagymaleves


Hozzávalók: 16 gerezd fokhagyma, 1 l víz, 2 kávéskanál só, negyed-negyed teáskanál őrölt bors, morzsolt zsálya és kakukkfű, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj

A betéthez: 3 tojássárgája, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg parmezán

A fokhagymagerezdeket dobja fél percre lobogó vízbe, szűrje le, azonnal öblítse hideg vízzel, majd ezután húzza le a héjukat. Vagdalja (de ne zúzza) össze, és a fűszerekkel ízesített vízben, lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzze. Az olívaolajon kissé pirítsa meg a finomra vagdalt petrezselymet, és öntse rá a kész levest. Forralja fel újra. A tojások sárgáit habverővel verje fel, miközben (akárcsak a majonéz készítésénél) előbb cseppenként, majd kicsit gyorsabban, adagolja hozzá az olajat. Amikor már jó krémes, forgassa bele a reszelt sajtot. Szűrőkanálon keresztül csurgassa bele a levesbe.
Habverővel keverje át a levest, és forralja 2-3 percet.

Forrón tálalja.