Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Halfilé Breton-mártásban


Hozzávalók: 10 dkg csiperkegomba, 1 szál sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 1 fej zellergumó, 2 evőkanál vaj, kevés só és őrölt fekete bors, 1 kg halfilé, 3,5 dl száraz fehérbor

A mártáshoz: 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 1 kávéskanál citromlé

Vágja a zöldségeket 3 centi hosszú, 1-2 mm széles gyufaszálnyira. Lassú tűzön, olvasztott vajon párolja 20 percet.  Ne kevergesse, csupán néhányszor rázogassa meg az edényt. A halfilét sózza, borsozza, majd fektesse vajjal kikent tepsibe. Borítsa be a zöldséggel. Öntse rá a bort. Takarja le, tegye be 220 fokra előmelegített sütőbe. Amikor felforrt, vegye le a takarást, s addig hagyja a tepsit a sütőben, míg a leve felére elforr. Ekkor a filéket emelje át egy tálra, a mártást pedig öntse át kisebb lábosba. Szórja meg a liszttel, és miközben habverővel csomómentesre keveri, forralja 1-2 percet. Vegye le a melegről, keverje bele a vajat. Ízesítse a citromlével.

A mártást forrón a halra öntve tálalja az ételt.