Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Spenót-lepény


Hozzávalók: 40 dkg friss spenót (vagy 15 dkg püré), 1 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 csipet őrölt szerecsendió, bors és só, 10 dkg darált füstölt sonka, 1 dl tejszín, 1 tojás, 5 dkg sajt, fél dl konyak

Ha friss spenótot használ, akkor tisztítsa, mossa, szűrje - majd kevés vajon dinsztelje meg, ezután pépesítse. Mélyhűtött püré esetén szűrőkanálban hagyja legalább két órán keresztül kiolvadni. Keverje hozzá a zúzott fokhagymát, fűszerezze ízlése szerint. Adja hozzá a sonkát, és a tojással elkevert tejszínt. Öntse a keveréket kiolajozott serpenyőbe, s addig süsse, míg megszilárdul a lepény.
Időnként kicsit mozgassa meg a serpenyőt, nehogy leégjen. Szórja meg a reszelt sajttal, s amikor kissé megolvadt rajta zárja le a meleget.
Locsolja rá a konyakot, amit azonnal meg is gyújt.

Amint elaludt a láng, rögtön tálalja.

Friss salátát adjon melléje.