Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tojásos csirkeleves


Hozzávalók: 1 csirke, 1 tojássárgája, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csipetnyi őrölt koriander, 1 citrom leve, 4 dkg vaj, só és bors, 1 tojás, fél dl fehérbor

Vágja finomra a vöröshagymát és a fokhagymát. Vajon megpirítsa le, tegye bele a feldarabolt és kicsontozott csirkét. Sózza, fűszerezze ízlése szerint, és öntse fel másfél liter vízzel. Fedő alatt, lassú tűzön főzze egy óra hosszat. Szűrje le a levest. A mellehúsát darálja le, sózza, borsozza és keverje el a tojássárgájával. Ebből diónyi gombócokat formáljon. Tegye a lobogó levesbe a többi csirkehússal együtt. Szitálja a rizst is bele, és 20 percig főzze. Közben a citromlevet, az őrölt koriandermagot és az apróra vágott petrezselymet szórja a levesbe. Vegye le a tűzről.
Keverje ki a tojást a borral, és szitán kavargatva csurgassa a leveshez.

Újra melegítse fel, de nem forralja, nehogy a tojás összekapjon.