Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

aszalt


Hozzávalók: 15 dkg aszalt szilva, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg cukor, 4 egész tojás, 50 dkg magvaváló szilva, 1 teáskanálnyi sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 4 szem összetört szegfűszeg

A megmosott aszalt szilvát előző este tiszta vízbe áztatom, majd másnap leszűröm és kimagozom. Nagyon apróra összevágom. 5 dkg-nyi lisztet rászórok, és jól összekeverem. A tojások sárgáit habosra keverem a cukorral, a tört szegfűszeggel és a vaníliás cukorral, ezután megsózom és belekeverem a sütőport. Beleforgatom a fehérjékből vert kemény habot, végül hozzáadom az apróra vágott aszalt szilvát és a lisztet. Lazán összevegyítem az egészet, majd kikent és belisztezett, közepes nagyságú tepsibe öntöm a tésztát. A tetejét sűrűn megrakom a megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott fél szilvaszemekkel, amiket magházukkal lefelé teszek rá.
Előmelegített, forró sütőbe tolom a tepsit, és 5 percig erős lángon sütöm, majd a hőfokot mérsékelve 30-35 percig sütöm a közepesnél kisebb lángon. A tepsiben hagyom kihűlni és kicsi, téglalap alakú darabokra vágom. A sütemény tetején lévő karamellizálódott szilvától igen különleges ízűvé válik.