Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás túrólepény


Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 2 szem alma, 40 g liszt, 20 g barna cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 tojás, 30 g vaj

A töltelékhez: 200 g túró, 1 tasak vaníliás cukor, 20 g liszt, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 50 g méz

Az öntethez: 200 g szilva, 40 g cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 dl tokaji aszú

A tésztához megtisztítjuk, durvára reszeljük az almát. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, beleszórjuk a fahéjat, és a liszttel együtt az almához keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fellazítjuk vele a tésztát. Ebből kanállal kis lepényeket szaggatunk egy kevés forró vajra, mindkét oldalát kicsit megsütjük. A fordításkor vigyázni kell, nehogy szétessen. Elkészítjük a tölteléket: a tojássárgáját kikeverjük a mézzel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd beletesszük az áttört túrót, a lisztet, és jól elkeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és lazán belekeverjük a túróba. A kis almalepényeket lemezre tesszük, tetejükre helyezzük a tölteléket, és előmelegített, 180 C-fokos sütőben 5-8 percig sütjük, míg szép aranyszínű nem lesz. A sütőből kivéve forró szilvával tálaljuk. Ehhez megmossuk, kimagozzuk és negyedeljük a szilvákat. Kevés vízzel elindítva karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a szilvát meg a fahéjat, és összefőzzük.
Amikor félig puha a szilva, ráöntjük a bort, forrás után levesszük, így tálaljuk.