Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás lepény


Hozzávalók: 20 dkg gomba, 50 dkg burgonya, 3 tojás, 4 evőkanál olaj, 3 dl tej, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 közepes fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió

A megtisztított vöröshagymát apróra vágom, és 3 evőkanál felforrósított olajon megfuttatom, majd ráteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott gombát. Megsózom, fedőt teszek rá, és a saját levében puhára párolom. Közben a burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágva annyi vízbe teszem, amennyi éppen csak hogy ellepi. Megsózom és puhára főzöm.
A párolt gombát hagyom kihűlni. A burgonyát még forrón saját levében villával összetöröm, és ugyancsak hagyom hűlni. A tojásfehérjéből kemény habot verek. A tojássárgákat a fűszerekkel kikeverem, majd a gombához adom. Mély tálban összekeverem a tojásos gombát a burgonyával és az apránként hozzákevert tejjel, a lisztet is belekeverem, végül beleforgatom a tojáshabot is. Egy szögletes tűzálló tálat vagy tepsit a maradék olajjal kikenek, és beleszórom a zsemlemorzsát, azután belesimítom a burgonyás-gombás masszát. Tetejét simára egyengetem, és az előmelegített, forró sütőben szép piros kérget sütök rá.

Kockákra vágva tálalom saláta vagy savanyúság kíséretében.