Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Nádasdy Ferenc


Nádasdy III. Ferenc, nádasdi és fogarasföldi gróf (Csejte, 1623. január 14. – Bécs, 1671. április 30.) főnemes, országbíró, a Wesselényi-féle összeesküvés egyik résztvevője és áldozata. Nagy műveltségű mecénás volt.

NÁDASDY DIÓS LEPÉNY
Hozzávalók:
Tészta: 12 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 5 tojás sárgája, 15 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, csipet só
Kenéshez: baracklekvár
Tetejére: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 5 tojás fehérje

Elkészítés: A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, lisztet, sütőport, pici sót. Sütőpapírral bélelt közepes tepsibe kenjük-nyomkodjuk a masszát. Egyenletesen megkenjük baracklekvárral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, darált diót, vaníliás cukrot. Ezt a diós habot a lekvárra simítjuk.
Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Vigyázni kell a hőfokkal, a hab ne barnuljon meg.
Sütés után tetejét enyhén megporcukrozhatjuk. Lehet egyszerűen szeletekre vágni, vagy pogácsaszaggatóval kis holdacskákat kiszúrni belőle.

NÁDASDY GOMBÓC
Elkészítés: Hat tojássárgáját, 25 deka cukrot, 15 deka lisztet, 1/2 rúd vaníliát elkeverünk, s 1/2 liter forró tejjel eldolgozzuk, sűrű pépnek felfőzzük. Lemezre 3 centi vastagon elkenjük, és ha kihűlt kockákat vágunk, ebből meg golyókat formálunk, és forró zsírban kirántjuk. Ruhán zsírtalanítjuk, reszelt csokoládéba hengergetjük s tálaljuk.