Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Albán krémes


Hozzávalók
Tészta: 3 tojássárga, 10 dkg cukor, 6 ek víz, 10 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 1-2 csík étcsoki (pl. tortabevonó)
Vaníliás krém: 1 cs főzős vaníliás pudingpor, 2 ek cukor, 2,5 dl víz, 1-2 csepp vanília esszencia, 4 tojásfehérje, 3 ek cukor
Csokoládés krém: 1 cs főzős csokoládés pudingpor, 2,5 ek cukor, 2,5 dl víz, 1 csík étcsokoládé (pl. tortabevonó), 4 tojásfehérje, 3 ek cukor

A tésztához a tojássárgákat és a cukrot fehérre, habosra keverem, amíg gyakorlatilag megduplázódik a mennyisége.
Ezután kanalanként, állandó keverés közben hozzáadom a vizet, majd, szintén kanalanként beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, és fényes, habos masszává keverem.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítom a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőbe tolom. 10 perc után visszaveszem a sütő hőjét 170 fokra további 10 percig sütöm a tésztát. Amíg a tészta sül, elkészítem a kétféle krémet.
A pudingporokat, külön edényben, simára keverem a vízzel, a vaníliásban feloldok 2 ek cukrot és belekeverem a vanília esszenciát, a csokoládésban 2,5 ek cukrot és hozzátördelem a csík csokoládét, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett (habverővel) mindkettőt besűrítem.
Az összesen nyolc tojásfehérjét és a hat ek cukrot kemény állagú, szép habbá verem. Arányosan elosztom a két, langyosra, de nem hidegre hűlt pudinghoz, majd laza mozdulatokkal összekeverem a vaníliás és a csokoládés pudingot a kemény habbal.
Eddigre letelt a tésztára szánt húsz perc, kiveszem a sütőből, azon melegében a tetejére reszelem az 1-2 csík étcsokoládét, majd rásimítom a vaníliás krémet, ennek tetejére pedig a csokoládésat.
A krémekkel megpakolt tésztát 10-12 percre visszateszem a 170 fokos sütőbe (mielőtt kiveszem, tűpróba, ha a krémek folyósan tapadnak a tűre, a sütinek még kell néhány percet időznie a sütőben).
A tepsit rácsra állítom és hidegre, majd nagyjából 10-15 perc múlva a sütőpapír segítségével tálcára húzom a tésztát és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy a krémek teljesen és alaposan kihűljenek. Melegen, langyosan nem jó, mert túlságosan tojás íze van még, de kihűlve csodálatosan habos-krémes, vékony tésztájú finomságot tálalhatok (melyet, azt hiszem, kissé nedves, nagyon éles késsel fogok felvágni legközelebb, hogy a csokoládés krém ne sérüljön szeletelés közben).