Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hájas krémes


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg kigyúrt háj, 1 tojássárgája, csipetnyi só, másfél dl langyos víz, 1 kávéskanál ecet

A krémhez: 8 és fél dl víz, 40 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag vaníliapuding-por, 1 púpos evőkanál liszt, 8 tojásfehérje

A hájat 13 dkg liszttel Összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük. A lisztet, a tojássárgáját, a csipetnyi sót másfél dl langyos vízzel és a kávéskanál ecettel összegyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk rétestészta keménységűre. Gyengén lisztezett gyúrótáblán akkorára nyújtjuk, hogy a hájat betakarja, nagyon kevés lisztet használjunk. Elnyújtjuk és a hájas tésztáknál leírt módon hajtogatjuk, 20-20 perces pihenőkkel. Utolsó nyújtásnál, tepsi nagyságúnál valamivel nagyobbra nyújtjuk, lisztezett tepsi hátlapjára tesszük, és azon sütjük. Villával megszurkáljuk, aranysárgára sütjük, jól kiszárítjuk. A két lapot külön-külön sütjük meg.

Elkészítjük a krémet: 7 dl vizet 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral összeforraljuk. Két csomag vaníliapuding-port 1 evőkanál liszttel és másfél dl vízzel simára keverünk, a sziruphoz öntjük, és folytonos keveréssel sűrűre főzzük. 8 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habnak verünk, és óvatosan a forró masszához keverjük. Pár perces laza keverés mellett még főzzük. Tűzről levéve az egyik megsült lapra kenjük. Kicsit hagyjuk a krémet hűlni. A másik lapot kockákra vágjuk, és széles pengéjű késsel a krém tetejére sorba rakjuk.
Vízbe mártott késsel a krémest a kockák mentén fölvágjuk.

Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.