Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás rétes 01.


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 10-15 dkg kristálycukor, 5 dkg darált dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 0,5 dl olaj

Először elkészítem a tölteléket. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól lereszelem. Tálban kicsit kinyomkodom (a leve megiható), majd összekeverem a darált dióval, a sárgabaracklekvárral, a fahéjjal, és annyi cukorral, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Egy tiszta konyharuhát megnedvesítek, s alaposan kicsavarom. A munkaasztalra kiterítem. A réteslapcsomagot szétszedem, és elfelezem. Az egyik adagot visszacsúsztatom a zacskóba, hogy ne száradjon ki. A szétnyitott lapok mindegyikét megolajozom, egymásra borítom a konyharuhán, és teljes felületét megszórom a zsemlemorzsa felével. A szélére egy csíkban felhalmozom a töltelék felét, egyenletesen elosztom, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarom. A rudat ráteszem a sütőlemezre. A másik adagot ugyanígy elkészítem.
Mindkét rétes oldalát és tetejét beolajozom, majd az előmelegített, közepesen forró sütőbe téve, szép pirosra megsütöm.

Még forrón felszeletelem, és a tetejét kevés porcukorral meghintve tálalom.