Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás rétes


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 20 dkg gomba, 2 db egész tojás, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta megszáradt sajtmaradékot felhasználhatunk), két szelet kenyér, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa

A kenyeret apró kockákra vágjuk, és ráöntjük a habosra felvert tojásokat. Félretéve legalább tíz percig hagyjuk állni. Közben a gombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy evőkanál olajon, sóval, borssal meghintve, saját levében, fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük a zúzott fokhagymával, és zsírjára sütjük. Ha már nem nagyon meleg, hozzáadjuk a tojásos kenyérhez, és villával jól összekeverjük. Beletesszük a reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát keverünk még hozzá, hogy a töltelék ne folyjon, de ne is legyen szilárd. A réteslapokat szétszedjük, közüket egy evőkanál olajjal megkenjük, majd a gombás tölteléket a szélére, egy csíkban felhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, és kikent sütőlemezre rakjuk. Egy jó éles késsel kétujjnyi szeletekre vágjuk, és széthúzva helyezzük el a tepsin. Mindegyik tetejét bekenjük a maradék olajjal, és előmelegített, közepesen forró sütőben, kis lángon, pirosra sütjük.

Ugyanígy készíthetünk sonkás-sajtos rétest is.

Ha előre szétvágjuk a szeleteket, könnyebben és rövidebb idő alatt átsül a rétes.

Salátával kitűnő ebéd, teával pedig vacsora. Vendégvárónak is alkalmas étel.