Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Olasz rétes


Hozzávalók:
Tészta: Vaj 28 dkg, liszt 28 dkg, tojássárgája 1 db, ecet 1 ek cukor 1 kk, tej 2 dl
Töltelék: tojás 4 db, cukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd, citromhéj 1/2 db, mandula 15 dkg

Elkészítése: A vajat kanállal igen jól kidolgozzuk. Négy egyenlő részre osztjuk, és jégre állítjuk. Ez alatt a lisztet egy tojássárgájával, ecettel, kis sóval, cukorral, 2 dl hideg tejjel rétestésztának verünk fel. Egy óráig pihen, kinyújtjuk, egy db vajat a jégről előveszünk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a réteslapra tesszük, újból összehajtjuk, s fél órás időközökben a többi három db vajat is hasonlóan felhasználjuk.

Végül igen vékonyra nyújtjuk; két egyenlő részre vágjuk, az egyiket tepsibe tesszük, s megtöltjük a következő töltelékkel:
16 dkg cukorral habosra keverünk kevés vaníliát, citromhéjat, és 15 dkg hámozott, darált mandulát teszünk bele.
A 4 tojás fehérjéből habot verünk, és hozzátesszük.

A tészta másik felét a töltelék fölé borítjuk. Tojással előbb megkenjük.