Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Micaela Almonester de Pontalba


A kubai-kreol származású Micaela Almonester de Pontalba bárónő az 1810-es évek New Orleans-ának egyik legismertebb személyisége.

PONTALBA BÁRÓNŐ CSIRKÉJE
Hozzávalók: 4 csirkemell, 4 ek vaj, 1/2 kk só, csipet bors, 10 gerezd fokhagyma, 20 dkg hagyma, 20 dkg zöldhagyma, 15 dkg főtt sonka, 20 dkg gomba, 30 dkg krumpli, 3 ek vágott petrezselyemzöld, 1 dl fehérbor, 3 dl Béarni mártás

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, csontozza ki, felezze, a fokhagymát, hagymákat, petrezselymet és sonkát vágja finomra, a gombát szeletelje, a krumplit vágja kockákra és süsse olajon 2 percig. Nagy fedhető edényben olvasszon meg 2 ek vajat, sózza-borsozza, töltsön rá körülbelül 6 mm vizet. Ezt a párolófolyadékot melegítse forrásig, tegye bele a csirkét, fedő alatt, a hőt lejjebb véve párolja körülbelül 15 percig, míg a hús megpuhul. Vegye ki szűrőkanállal, tartsa melegen. Öntse ki a párolófolyadékot. Másik serpenyőben olvassza meg a maradék vajat, süsse rajta a fokhagymát, hagymákat, sonkát és gombát barnára. Töltse rá a bort, süsse, míg 2/3-a elpárolog. Tegye hozzá a gombát és petrezselymet, süsse 2 percig. Szedje ki, tartsa melegen. Tálalja középre a sonkás krumplit, köré a fél melleket, a mártással bőségesen megöntözve.

Béarni mártás
Elkészítése: Serpenyőbe öntsön 1 dl vizet, reszeljen bele 1 kis fej hagymát, adjon hozzá néhány tárkonylevelet, borsozza, tárkonyecetezze és forralja fel. Fedő alatt főzze, míg a lé nagyrészt elfő. Hagyja teljesen kihűlni. Verjen fel 4 tojássárgát és keverje el 2 dl tejszínnel apránként.
Gőz fölött főzve verje fel habosra. Vegye le a tűzről, keverjen el benne 16 dkg vajat apránként. Borssal, sóval és kevés citromlével ízesítse. Finomra vágott tárkonyleveleket és petrezselyemzöldjét keverjen bele. Melegen tálalandó. (Ha a tojássárgája kezdene kiválni, azonnal levenni a tűzről, kevés hideg vizet ráönteni, és élénken keverni).