Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Spanyol pontyfilé


Hozzávalók: 70 dkg pontyfilé, 20 dkg főtt, füstölt tarja, 10 dkg champignon gomba, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, negyed mokkáskanál szerecsendió, 1-1 kávéskanál só, őrölt fehérbors és pirospaprika, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál vaj

Elkészítése: A tenyérnyi darabokra vágott pontyfiléket mindkét oldalukon sóval, pirospaprikával és borssal dörzsölje be. Rakja a szeleteket egymásra, miközben minden réteg köze pár csepp citromlevet csepegtet. Tegye egy órára félre. Nagyobb tűzálló tálban felolvasztott vajon párolja üvegesre az apróra vagdalt vöröshagymát. Adja hozzá a kis kockákra darabolt füstölt húst. Pár percig pirítsa tovább, majd fektesse rá a halszeleteket. Ecsetelje be a tetejüket a szerecsendióval ízesített paradicsompürével. Öntse alá a vörösbort. Szórja a tetejére a vékonyan felszeletelt gombát és morzsoljon kevés vajat a tetejére. A 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig süsse. Rizskörettel tálalja.