Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Aktuális - Egyéb padlizsánételek


AJVAR KÖRETNEK
Hozzávalók: 4-5 padlizsán, 1 kg paprika, 6 ek olaj, 1 fej fokhagyma, 2 ek só, 3 ek ecet

Elkészítése: A paprikákat és a padlizsánokat rácson időnként forgatva barnulásig sütöm. Kihűlés után lehámozom és ledarálom őket. Beleteszem az olajat, a zúzott fokhagymát, ecetezem, sózom. Jól behűtve legalább egy napig érlelem. Ez a kence kiválóan illik a grillezett húsok mellé.

ARGENTIN PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 kicsi padlizsán, olaj a sütéshez, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt sajt, 3 ek liszt, 15 dkg makaróni, 1 ek olaj, 5 dkg vaj, só, bors, babérpor ízlés szerint

Elkészítése: A padlizsánokat amúgy héjastól ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és fél órára besózzuk. Ez alatt a hagymát az olajban megpirítjuk, a paradicsompürét hozzáadjuk, és kétszer annyi vízzel engedjük fel (a dobozzal kimérhető). Sóval, borssal, babérlevélporral ízesítve öt percig forraljuk. Egy másik lábasban a makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd a paradicsommártással összekeverjük, de egy kevés mártást félreteszünk.
A padlizsánszeleteket papírtörlővel leitatjuk, lisztben megforgatjuk, és bő olajban mindkét felüket megsütjük. A felét tűzálló tálra fektetjük, a paradicsomos makarónit ráterítjük, a sajt felével megszórjuk. A maradék padlizsánnal befedjük, a félretett paradicsommártással meglocsoljuk, és a vajat rámorzsolva a sajt másik felével meghintjük. A forró sütőbe tolva aranysárgára - sohasem barnára, mert a sajt megkeseredik - sütjük.

ERDÉLYI PADLIZSÁNOS LÁNGOS
Hozzávalók: 1 kicsi padlizsán, 40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 1-1,5 dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis tej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors bőven, olaj a sütéshez

Elkészítése: Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztőgombák a melegtől elpusztulnak! A burgonyát héjastul, kuktában a jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. A felforrósított 3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángos-tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva, a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

ERDÉLYI SZENDVICS
Hozzávalók: 1 hosszúkás padlizsán, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál kimagozott olajbogyó, 10 dkg vaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, és héjastul hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Közben a vajat habosra keverjük a sóval, a borssal, a reszelt vöröshagymával és a reszelt sajt felével. A padlizsánról leitatjuk a sós levet, majd a grillsütő rácsára fektetjük a szeleteket, és néhány percig sütjük mindkét oldalát. Ha már üveges, akkor mindkét oldalán megpirított, és a sajtos krémmel megkent kenyérszeletekre fektetünk egy-egy darabot, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és az apróra vágott olajbogyóval, majd addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.

FŰSZERES FŐZELÉK
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 2 kávéskanál édeskömény, 2 hagyma, 1 kávéskanál chili por, 1 evőkanál őrölt koriander, 2-3 cm gyömbér, 2 kis padlizsán, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg burgonya, 2 dl paradicsomlé, 4 erős zöldpaprika, só

Elkészítése: A forró olajban néhány másodpercig pirítjuk az édesköményt, a finom szeletekre vágott hagymát. Amikor aranyszínű lesz, hozzáadjuk a csiliport, a koriandert, a finomra vágott gyömbért, majd két perc múlva a felszeletelt padlizsánt, a zöldborsót, a darabokra vágott burgonyát, összekeverjük, és még 15 percig pároljuk. A paradicsomlét, a darabokra vágott zöldpaprikát, lefedjük, és még kb. 30 percig, illetve addig pároljuk, amíg a borsó meg nem puhul, és a mártás megsűrűsödik.

GOMBÁS-TORMÁS PADLIZSÁNTEKERCS (HIDEG ELŐÉTEL)
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, só, a sütéshez olaj, 1 kisebb paradicsompaprika, citrom, petrezselyem. A töltelékhez: 10 dkg gomba, 1 evőkanál citromlé, só, 1 evőkanál kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecetes reszelt torma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 dl majonéz, őrölt fehérbors, 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, minél vékonyabbra felszeleteljük hosszára. Sózzuk, pihentetjük, leöblítjük, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük, kihűtjük. A gombát apró kockára vágjuk, citromlével meglocsoljuk, kissé megsózzuk, és saját levében fedő alatt 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül elpárologtatjuk a levét. Ha kihűlt, hozzáadjuk a szétnyomkodott kapribogyót, a zúzott fokhagymát, az ecetes tormát, a zsemlemorzsát, és 5 percig pihentetjük, végül lazán belekeverjük a majonézt, ízlés szerint borsot, szükség szerint sót, és a vágott petrezselymet. Arányosan elosztva a padlizsán szeletek egyik végére halmozzuk a tölteléket, szorosan feltekerjük, tálra tesszük a közöket paradicsompaprikából vágott fél gyűrűkkel, citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítjük. Fóliával betakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk, de fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből. Előételnek, aperitif-korcsolyának kínáljuk.

GRILLEZETT PADLIZSÁNSZENDVICSEK
Hozzávalók: 2 darab padlizsán (kb. 700 g), 5 evőkanál liszt só, 3 evőkanál olaj, 250 g mozzarella sajt, 1 nagy, érett paradicsom 8 szardíniafilé, 1 evőkanál aprított petrezselyem
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 16 perc
TIPP Ez a laktató snack valamilyen tartalmas salátával együtt fogyasztva könnyű főételnek is alkalmas.

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, és keresztben 8 szeletre vágjuk. Egy tányéron elkeverjük a lisztet és a sót. Ebben megforgatjuk a padlizsán- szeleteket úgy, hogy minden részét befedje.
Serpenyőben 2 evőkanál olajat alacsony hőfokon megmelegítünk. 4 padlizsánszeletet mind-két oldalán kb. 3 percig sütünk, míg puhák és barnás színűek nem lesznek. Esetleg kevés olajat még pótolhatunk a sütéshez. A maradék szeletekkel ugyanígy járunk el. A kész padlizsán- szeleteket kivesszük a serpenyőbál, és szalvétán lecsepegtetjük.
A mozzarellát 8, a paradicsomot 4 szeletre vágjuk. A 4 padlizsán- szeletre egyenként 1 sajt- és 1 paradicsomszeletet, valamint 2 szardíniafilét helyezünk; a maradék sajtot a tetejére rakjuk és lefedjük a többi padlizsánszelettel.
A serpenyőt ismét felforrósítjuk. A padlizsánszendvicseket gyenge lángon kb. 3 percig sütjük, míg a sajt olvadni nem kezd. Közben egy- szer megfordítjuk. A snacket tányéron, Joghurtos padlizsán (heti étrend)
A padlizsánt alaposan megmossuk, műanyag késsel hosszában ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, és kevés citromlével megöntözzük. Félóráig állni hagyjuk, majd a levet leitatva róla, bő, forró olajban kisütjük, forró tálra fektetjük és leöntjük a joghurtmártással. Négy személynek két közepes nagyságú padlizsánt vegyünk, 2 pohár joghurtot keverjünk simára egy-egy csokor apróra vagdalt petrezselyemzölddel, snidlinggel, egy gerezd tört fokhagymával, csipet sóval, törött borssal meg pár csepp citrommal. (Hízókúrában joghurt helyett vegyünk tejfölt, és gazdagítsuk még egy tojássárgájával is.) Petrezselyemmel megszórva, azonnal tálaljuk.

PADLIZSÁN FOKHAGYMÁS TEJFÖLLEL (KÖRET)
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 1 teáskanál olaj, 1 teáskanál só

Elkészítése: A padlizsánokat megtisztítjuk és kb. 7-8 mm vastag karikákra szeleteljük. Egy széles serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ráhelyezzük a padlizsánszeleteket, és közepes lángon, mindkét oldalát megsütjük. Eközben elkeverjük a tejfölben a felvert tojást, a lisztet, a sót és a zúzott fokhagymát, majd a padlizsánra öntjük. Fedő alatt átsütjük. Köretként tálaljuk.

PADLIZSÁN GÖNGYÖLVE
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 dl húslé, 30 eidami sajt, 1 paradicsompaprika, fél kg paradicsom, 16 db szardella, 16 szem olívabogyó, olívaolaj, só

Elkészítése: A padlizsánokat vágjuk hosszában 3 mm-es szeletekre. Szűrőbe tesszük, és így belemerítjük a húslébe. Kb. 30 percig áztatjuk, majd leszárítjuk, és forró olívaolajba mártjuk. 16 szelet sajt rudat vágunk, mindegyikre teszünk szardellát, és betekerjük a padlizsánszeletekbe. Átszúrjuk olívabogyóval megtűzött fogpiszkálóval. Elrendezzük sugár alakban egy tálon, paradicsomkarikákkal és paradicsompaprika szeletekkel díszítjük.

PADLIZSÁN PÁROLVA
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 5 dkg margarin, só, fehérbors, petrezselyemzöldje, tej az áztatáshoz

Elkészítése: A padlizsánt műanyag késsel meghámozzuk. Ceruza vastagságú szeletekre vágjuk, és tejbe áztatjuk. A szeleteket kb. 30 perc után kivesszük, és papírszalvétán kiterítve megszárítjuk. A szeleteket a margarinon puhára pároljuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

PADLIZSÁNPAPRIKÁS
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb (40 dkg-nyi) padlizsán, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. piros fűszerpaprika (aki szereti a csípőset, tegyen bele egy keveset), ízlés szerint só

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, száras végét levágjuk, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A karikákat kis kockákra daraboljuk, mintha sertéspörköltet készítenénk. Jó erősen besózzuk, és legalább 20 percig hagyjuk állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. A padlizsánkockákat szűrőbe rakjuk, és a sós levet leöblítve jól lecsöpögtetjük, majd rátesszük a hagymás szaftra. Erős lángon kevergetve pirítjuk néhány percig, ezután ráöntünk félpohárnyi vizet és megsózzuk. Végül a zúzott fokhagymát is belerakjuk. Fedő alatt, kis lángon, ügyelve arra, hogy a padlizsán szét ne főjön, addig pároljuk, amíg még nem esik össze, de már puha. Ha már majdnem készen van, belekeverjük a vékony szeletekre vágott paradicsomot és a tejfölt. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris lehúzzuk a tűzről. Galuskával vagy tarhonyával, esetleg sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

PADLIZSÁN PARADICSOMOSAN
Hozzávalók 6 személyre: 5 érett padlizsán, 1 kg paradicsom, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi kakukkfű, 1 ek vágott petrezselyemlevél, 4-5 ek olívaolaj, só, bors

Elkészítése: Rozsdamentes késsel meghámozzuk a padlizsánt, 1 cm-es karikákra vágjuk, sózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Leitatjuk róla a nedvességet, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Szűrőbe szedjük, az olajat lecsepegtetjük róla. A visszamaradt olajban a félbevágott fokhagymákat pároljuk 1 percig, szedjük ki. Öntsük az olajba a hámozott, kimagozott paradicsomot, szórjuk rá a kakukkfüvet és a néhány darabra tört babérlevelet. Kb. 20 percig, többször megkeverve pároljuk. Ha már pépszerű, sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a petrezselymet. Öntsük felét jénaiba, tegyük rá a sült padlizsánt, szórjuk be reszelt sajttal, fedjük be a többi paradicsommal, sajtozzuk. Középmeleg sütőben a sajt ráolvadásáig sütjük. Illik hozzá a főtt rizs, tükörtojás.

PADLIZSÁNPÖRKÖLT
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tisztított és kockákra vágott padlizsánt, paradicsomot és paprikát. (Télen konzervlecsót.) Sóval, törött borssal, babérlevéllel ízesítjük és saját levében kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor negyedekbe vágott kemény tojásokat adunk mellé.

PADLIZSÁNOS SZAMBAL
Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes padlizsán, 1 kis hagyma, 2 evőkanál napraforgó-olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 száraz cseresznyepaprika, 1 kávéskanál barna cukor, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál szardellapaszta

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, héját rajta hagyjuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk. Megszórjuk sóval, meglocsoljuk citromlével. Olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a koriandert, a barna cukrot, a darabokra tört cseresznyepaprikát, a szardellapasztát, s 10 percig megpirítjuk benne a padlizsánszeletek mindkét oldalát. Közben hozzáadunk egy kis vizet, nehogy odakapjon a padlizsán.

PADLIZSÁNOS SZENDVICS
Hozzávalók: 1 tömör, kövér padlizsán, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, pirított kenyérszeletek

Elkészítése: A megmosott padlizsánt nyolc egyforma vastagságú szeletre vágom. (A két gömbölyű végét eltávolítom.) Mindkét oldalán megsózom és hagyom állni huszonöt percig. Közben az olajat összekeverem a paradicsompürével, a fahéjjal, a törött borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával és kevés sóval. A nedves, levet eresztett padlizsánszeleteket megtörülgetem, és lapos tűzálló tálra helyezem. Bekenem a paradicsomos-olajos krémmel, majd ráhalmozom a reszelt sajtot. Follpack fóliát rátéve betolom a mikrohullámú készülékbe, és a legerősebb fokozaton párolom négy percig. A párolás befejezése után tíz percig nem veszem le a tál tetejét, csak ezután teszem rá a megpirított kenyérszeletekre.

PADLIZSÁN RIZZSEL (ROMÁN ÉTEL)
Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, olaj, 2 paradicsom, fokhagyma, őrölt bors, 1 mokkacukor, só, 2 evőkanál rizs és 2 dkg sajt

Elkészítése: a padlizsánokat a héjukkal együtt hosszában kettévágjuk, forró vízbe téve 10 percig főzzük, kivesszük, megsózzuk és lecsurgatjuk.  Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a hámozott paradicsomot, a fokhagymát, a sót, a borsot és a cukrot, majd addig főzzük, amíg sűrű szószt nem kapunk. A rizst puhára főzzük. A padlizsán belső részét kiemeljük, rozsdamentes késsel apróra vágjuk és elkeverjük a meleg rizzsel és a mártás felével.  Egy tűzálló tálat bekenünk olajjal, beletesszük a padlizsánok egyik felét, megtöltjük a rizzsel, rátesszük a másik felét, megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben megsütjük.
Tálalása: a tűzálló tálat az asztalra helyezzük, húslapáttal kiemeljük a tányérra a padlizsánt, és körülöntjük a szósz megmaradt részével.
Ital: szénsavas üdítő italok, sör, könnyű fehér borok.

PADLIZSÁNTEKERCSEK
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb padlizsán, 3 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, néhány friss bazsalikomlevél

Elkészítése: Miután a padlizsán kocsányát levágtuk, megmossuk, majd hosszában kb. 1 cm vastagra szeleteljük. Besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. A keletkezett levet leöntjük, és a padlizsánszeleteket rácsos kontakt grillben pár percig sütjük. Összekeverjük az apróra vágott petrezselymet, a bazsalikomot és a zúzott fokhagymát két evőkanál olajjal, megkenjük vele a padlizsánszelet egyik oldalát. Keresztben feltekercseljük, a maradék olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, és forró sütőben 5 percig sütjük.

PIKÁNS PADLIZSÁN EGYTÁL
Hozzávalók: 1 csomag szójakocka, 1 db padlizsán, 2 fej hagyma, 3 db paradicsom, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál olaj, vegeta

Elkészítése: A szójakockát 10 órán át, áztatjuk, majd lecsurgatjuk. A padlizsánt, a paradicsomot és a hagymát meghámozzuk és felkockázzuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd a szójával, 1 dl-nyi vízzel, borssal, vegetával fedő alatt megpároljuk. Rádobjuk a padlizsán- és paradicsomszeleteket, hozzáadjuk az összegyúrt fokhagymát, megsózzuk, és tovább pároljuk. Rizzsel tálaljuk.

PIRÍTÓS HALAS SZENDVICS
Hozzávalók: 30 dkg hagyma, 40 dkg mélyhűtött tengeri hal, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 dkg mazsola, 1 dl száraz fehérbor, 6 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet padlizsán, 8 szelet pirított kenyér, 2 dkg zúzott borókabogyó, 4-5 darab olajbogyó, 4 evőkanál ecet

Elkészítése: A feldarabolt hagymát három evőkanál olajon fonnyassza, majd hat evőkanál vizet és az ecetet hozzáöntve főzze puhára. A paradicsompürét meleg vízzel hígítsa, a mazsolát pedig langyos vízben puhítsa. Keverje a főtt hagymához a paradicsompürét, a mazsolát és az összetört borókabogyót, a darabolt olajbogyót. A kockákra vágott és felengedett mélyhűtött halat két evőkanál olajon a borral párolja, majd pirítsa meg. Adja a paradicsomos szószhoz, főzze együtt pár percig. A fokhagymát és a tisztított padlizsánt is kockázza, majd egy evőkanál olajon forgassa át. Adagolja ezt is a paradicsomos halhoz. Óvatosan elkeverve, melegen kenje a pirított kenyerekre. Frissen, forrón kínálja.

PIRÍTOTT PADLIZSÁN
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg padlizsán, 1 dl olaj, 2 ek vágott petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: Rozsdamentes késsel hámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk a padlizsánt, majd jól leitatjuk. Mély serpenyőben olajat forrósítunk, beleöntjük a padlizsánt (én kis adagokban szoktam, mert hamarabb pirul, és kevésbé törik össze), és közepes tűzön rózsaszínűre sütjük, óvatosan forgatva. Az olajtól jól lecsepegtetjük. Tálaláskor sózzuk, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával megszórjuk. Frissensültekhez, halakhoz illő köret.

RÁNTOTTA TÖRÖKPARADICSOMMAL (AUBERGINE AUX OEUFS)
Hozzávalók: 5 db törökparadicsom, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 10 db tojás, só, törött bors, szerecsendió, petrezselyem zöldje

Elkészítése: A törökparadicsomot meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és vajban megpirítjuk. Ha megpuhult, hozzátesszük a finomra vágott hagymát, majd együtt pirítjuk, meghintjük petrezselyemzölddel, sózzuk, fűszerezzük, hozzáöntjük a felvert tojást, és rántottaszerűen megsütjük.

TEJSZÍNES PADLIZSÁN
Elkészítése: A padlizsánt megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk, sózzuk, pihentetjük, leöblítjük. Megszórjuk borssal, és vajon puhára sütjük. Amikor megsült, akkor egy dl tejszínt öntünk alá és átforraljuk. Köményes burgonyával tálaljuk.

TOJÁSOS PADLIZSÁN 01.
Elkészítése: A tisztított padlizsánt karikára vágjuk, sózzuk, pihentetjük, majd leöblítjük. Ezután kevés zsiradékon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadjuk a darabolt padlizsánt, kockára vágott paradicsomot és együtt puhára pároljuk. Közben személyenként két tojást két evőkanál tejföllel, sóval, törött borssal felverünk, majd ráöntjük a padlizsánra, és rántottához hasonlóan megsütjük.

TOJÁSOS PADLIZSÁN 02.
Elkészítése: Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, és egy evőkanál olajban fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadunk negyed kiló kis kockára vágott padlizsánt. Sózzuk, ízesítjük egy kávés kanál delikáttal, és egy dl vízzel felöntve előbb átpároljuk, majd zsírjára sütjük. Hűlni hagyjuk. Öt tojást felverünk, sózzuk, és krémesre keverjük a kihűlt padlizsánnal. Teflonserpenyőben lepényeket sütünk belőle. Majonézzel vagy ketchuppal kínáljuk.

TÖRÖK JOGHURTOS PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 szép nagy padlizsán, 2 dl joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 csokor snidling, só

Elkészítése: Műanyag késsel vékonyra szeleteljük a megmosott padlizsánt, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Közben a joghurtot összekeverjük a tört fokhagymával és az őrölt köménnyel, és jégbe hűtjük. A padlizsánt, miután papírtörülközővel leitattuk róla a nedvességet, az olajban megsütjük. Forró tálra tesszük, a jéghideg mártással leöntjük, és azonnal kínáljuk.