Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Stravinsky's borsch - Orosz borscs


Hozzávalók 6-8 személy részére: 1 (~30 dkg) nagy cékla, vékony csíkokra vágva, 1 evőkanál (ízlés szerint) ecet, lehet borecet is, 25 g szalonnazsír, 2 teáskanál cukor, 2 közepes fej hagyma, apróra vágva. 2 paradicsom, összevagdalva, 1 sárgarépa, karikára vágva, 1 fehérrépa, vagy fél paszternák, karikára vágva, 25 g enyhén sós vaj, 1/2 (60 dkg) közepes káposzta, 0,5 cm-es csíkokra vágva, 450 g krumpli, megtisztítva, 2x2 cm-es kockára vágva. 2,2 liter jó minőségű marhahúsleves, 5-6 szem bors, 3 szegfűbors, 3 babérlevél, 1 fej fokhagyma, megtisztítva, apróra vágva friss petrezselyemzöld, apróra vágva, só és őrölt bors ízlése szerint, 150 g tejföl

Tegye a csíkokra vágott nyers céklát, ecetet, egy kevés szalonnazsírt, cukrot, az összevágott paradicsomot egy edénybe és főzze lassú lángon fedő alatt kb. 5 percig. A hagymát, a répát, a fehérrépát dinsztelje meg vajon.
A csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott krumplit párolja a marhahúslevesben kb. 15 percig. Adja hozzá a céklás keveréket, az elősütött zöldséget, a borsot, a szegfűborsot és a babérleveleket, majd főzze további 10 percet.
Adja hozzá az összevagdalt fokhagymát, a maradék szalonnazsírt és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Hagyja a borscsot főni és érlelődni alacsony lángon és nagyon lassan kb. 4 1/2 órát. Hagyja hűlni kb. 12-18 órát.
Tálalás előtt óvatosan melegítse fel, és ízlés szerint adjon hozzá kb. 1 teáskanál tejfölt, mindenkinek a tányérjába. Tálalja egy kevés szeletekre vágott sötét rozskenyérrel.

Megjegyzés: Gyakorlott háziasszonyoknak az eredeti recepttel ellentétben nem szentségtörés, ha ésszerűsítik az elkészítés bonyolult sorrendjét!