Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött kelkáposzta


Egy nagy kelkáposztát forró sós vízzel leforrázunk, vagy pár percig főzzük. 1/2 kiló sült húst (lehet maradék is) megdarálunk, vele együtt egy tejbe áztatott és jól kinyomkodott vizes zsemlyét is. Sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával és finomra vágott sült hagymával fűszerezzük, egy tojást és két evőkanálnyi tejfölt keverünk hozzá. A kelkáposzta leveleit vigyázva, hogy a torzsájáról le ne törjenek, belülről a keverékkel megkenjük. Cérnával körülkötözzük, hogy a levelek le ne váljanak. Tűzálló jénai, vagy agyagtálba tesszük, zsemlyemorzsával meghintjük és alája kb. 10 dkg olvasztott vajat öntünk. A sütőbe tesszük, és 1/2 óráig sütjük, közben többször megöntözzük tejföllel. Tálaláskor a fonalat levesszük, vigyázva, hogy szét ne essen, és előételnek, vagy leves és húsétel között köztes fogásként tálaljuk.

Megjegyzés: Ha kissé töményebbre akarod, hát mehet bele darált hústól kezdve sok más is, ha egy-egy belső levelet kivágsz belőle főzés után, netán még a közepét is, akkor nemcsak kenheted, hanem valóban töltheted is saját ízlésednek megfelelően. Ráadásul a sütés végső fázisában a reszelt sajtot is elviseli!