Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Spenót


Elkészítése: A spenótot nagyon alaposan, két-három vízben átmosom, majd leszárazom. Közben nagyobb edényben vizet forralok, teszek bele sót is, majd amikor lobogva forr, beledobom a leveleket, és megvárom, amíg összeesnek. Leszűröm, de a főzőléből 2-3 decit félrerakok. Ha kissé kihűltek a levelek, bedobom őket a robotgépbe és leturmixolom. Ha kell, a megmentett főzőlével hígítom, hogy a gép könnyebben dolgozzon. Tejfölszerű pép lesz a végeredmény.
Kb. 1 dl olajból és 2-3 evőkanálnyi lisztből, félbarna rántást készítek, a művelet vége felé pedig bedobok a rántásba 3-4 gerezd finomra kapart fokhagymát.

Kissé még pirítom, aztán megy bele a leturmixolt spenót. Összekeverem, és fölengedem tejjel. 1 kg spenóthoz kb. 1 liter tej kell. Sózom, ha kell, még adok hozzá tejet és készre főzöm. Tejes-rámás krumplipürével, vagy sós krumplival és tükörtojással tálalom.

Megjegyzem, mángoldból is főzhetsz “spenótot”, de azt erősebben kell fűszerezni. Több fokhagyma és több só is kell hozzá. Ez is nagyon finom!