Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás pulykasült


Hozzávalók: 1 db konyhakész bébi pulyka, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2,5 dl almabor, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál libazsír

A töltelékhez: 1 evőkanál olaj, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál friss mentalevél, 1 tojás

Melegítse fel 190oC-ra a sütőt. Kívül-belül alaposan dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Hagyja állni, míg a tölteléket összeállítja. A felmelegített olajon öt perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Keverje bele a meghámozott, kicsumázott és apró kockákra vagdalt almát és a kimagozott, darabolt aszalt szilvát. Pár perc párolás után húzza félre a melegről. Dolgozza össze a többi hozzávalóval. Tölthető krémet kell kapnia. Ezzel töltse meg a pulyka hasüregét. Töltés közben egyenletesen elosztva dugdossa bele a megpucolt fokhagymagerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát is. Fektesse megfelelő méretű tepsibe. Öntse alá az almabort, csurgassa a pulykára a libazsírt, és tolja a forró sütőbe. A sütési időt úgy számolja, hogy kilónként 35 percre van szükség. Sütés közben a villára tűzött vajjal időnként kenegesse meg a pulykát. (Két kenés közben tegye mélyhűtőbe a vajat.) Ha elkészült, emelje tálra a sültet, és alufóliával letakarva pihentesse tálalás előtt 20 percig. Közben olvassza fel a vajat kis lábosban. Pirítsa rajta zsemleszínűre a lisztet, majd öntse fel a visszamaradt pecsenyelével. Gyöngyözve főzze mártássá.
A mártással meglocsolva a párolt rizst, melegen tálalja a sültet.

Fordította Barna Aladár