Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Zöldbabfőzelék 02.


Hozzávalók: 1 kg-os zöldbabkonzerv (Lásd: Üveges zöldbab), 1 evőkanál zsiradék, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, néhány csepp ecet

Elkészítése: A zsiradékban megpirítjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a leszűrt zöldbabot belekeverjük. Végül ráöntjük a liszttel simára kevert tejfölt, ezzel 3-4 percig forraljuk, és ha túl sűrű lenne, kevés konzerv lével hígítjuk. Ha savanykásan szeretjük, enyhén megecetezzük, de ezt el is hagyhatjuk.

ÜVEGES ZÖLDBAB
Alapadag: zöldbab, só, nátrium- benzoát, borkén, üvegenként 1-1,5 evőkanál. 20%-os ecet

Elkészítése: A babot tisztítsd meg, vágd méretesre (ahogy szereted, vagy szoktad), enyhén sós vízben főzd majdnem teljesen készre.
Szűrőkanállal szedd át üvegekbe úgy, hogy még maradjon szabadon 1.5-2 cm a nyakig. A sós főző lébe dobj bele egy csapott kávéskanálnyi borkénport, és ugyanennyi nátrium benzoátot. Forrald fel újra a főzőlét és önts annyit az üvegekbe, hogy a babot legalább 1 cm-re ellepje. Majd a lé tetejére önts 1- 1.5 evőkanálnyi 20%-os ecetet. Zárd le az üvegeket és rakd száraz dunsztba. Javaslat: A babot rakd az üveg alsó karimájáig, a főző lével pedig töltsd fel a felső karimáig. Két évig biztosan eláll, ha elég lé van rajta, mert idővel a lé szintje lesüllyed, és a felső babréteg megbarnul.