Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jaroslav Hašek


Jaroslav Hašek (Prága, 1883. április 30. – Lipnice, 1923. január 3.) cseh humorista és szatirikus író. Legismertebb műve a Švejk a derék katona, amelyet több mint hatvan nyelvre lefordítottak.

SVEJK REGGELIJE

Hozzávalók: 25 dkg paradicsom, 8 tojás, 10 dkg póréhagyma, 8 dkg reszelt sajt, 0,5 dl olaj, curry, só

Elkészítése: A paradicsomot forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját, majd cikkekre vágjuk. A tojások sárgáját megsózzuk és simára keverjük. Hozzáadjuk a keményre felvert tojásfehérjét, curryvel ízesítjük és serpenyőben, a felforrósított olajon omlettet sütünk. A vékony szeletekre vágott póréhagymát olajban üvegesre pirítjuk, beletesszük a paradicsomot, sózzuk, és erős tűzön pirítjuk. Ezzel az omlettet megtöltjük, összehajtjuk és megszórjuk a reszelt sajttal.

SVEJK ROSTÉLYOS

Hozzávalók: 40 dkg hátszín, só, törött bors, 8 dkg gépsonka, 4 dkg óvári sajt, 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 dl diétás sör (Extra világos kőbányai), 30 dkg burgonya, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 4-5 evőkanál liszt

Elkészítése: A hátszínt húsverő kalapáccsal kiverem, megsózom, megborsozom, és a gépsonkával és a sajttal megtöltöm.
A felgöngyölt húst teflonbevonatú serpenyőben kevés vajon elősütöm. Utána, a húst kivéve, a vajban megpárolom a finomra vágott vöröshagymát, diétás sörrel felöntöm, visszateszem a húst, és fedő alatt készre párolom.
A burgonyát héjában megfőzöm, és burgonyanyomón áttöröm. A langyos tejben felfuttatott élesztővel és egy kevés sörös húslével összedolgozom a lisztet és az áttört burgonyát. Kis, lapos pogácsákat formázok belőle, és teflonserpenyőben megsütöm.
Tálaláskor a tálra helyezem a rézsútosan felszeletelt húst, ráöntöm a maradék húslét és mellé teszem a burgonyás pogácsákat.