Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hercegnő burgonya


Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, só

A krumplit megmosás után meg kell hámozni, kockára vágni, és sós vízben megfőzni. (Vagy előbb vízben megfőzni, és utána hámozni. Így könnyebb a hámozás.) Leszűrés után még fedő nélkül néhány percig vissza kell rakni a tűzre, hogy a víz teljesen elpárologjon. Ezután át kell törni.

Hozzá kell keverni a vajat, a tojássárgáját és a szerecsendió-reszeléket, majd egy kis sót kell beletenni. Ezt az egészet egy sűrű masszává össze kell gyúrni, majd töltőzsákba kell tenni. A töltőzsák jó erős legyen, mert a massza nem éppen krém állagú, hanem elég sűrű lesz.
Egy alumíniumból készült linzerkészítő pisztolyba is lehet tölteni, az kibírja. Ezután ki kell vajazni egy sütőlapot, és erre kell rányomni kis kör alakban. Itt jön jól, ha mintásan sikerül kinyomni, akkor dekoratívabb lesz. Az egészet kb. 180 fokos sütőben aranysárgára kell sütni.

Adhatjuk halból, szárnyas-, marha- vagy borjúhúsból készült mártásos ételek mellé köretnek.