Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Barackcsatni


Ismételten alkottam. Ezúttal barackcsatnit. Ez csupán 50%-ban az én érdemem, a másik 50% feleségem nagynénjéé, Irénke Tántié.

Az történt ugyanis, hogy Tántika baracklekvárt főzött. Nem egy szokatlan dolog, minden évben történik ilyesmi vele. A folytatás már kissé szokatlanabb. Nem találta elég édesnek, ezért aztán belevágott még két púpos evőkanálnyit. Na, itt történt a tévedés, cukor helyett ugyanis konyhasó került a szerencsétlen lekvárba. Azt ugye mondanom se kell, hogy a további 1 kg cukor semmit nem javított a helyzeten?

Telefon nekem:

- Mit lehet tenni?

Először is válasz helyett majd’ becsináltam a röhögéstől, aztán még mindig röhögve közöltem véleményemet, miszerint semmit. Van ugyan ötletem, de abból lekvár aligha lesz.

- Esetleg barackcsatnit. Az húsoktól kezdve sok mindenhez fogyasztható.

Ismeretlen vizekre tévedtem a javaslatommal, ezért aztán Tántika felajánlott két nagyobb üvegnyi sózott baracklekvárt alkotás céljára.

A lekvárnak nevezett szörnyűség meg is érkezett, én pedig nekiláttam az alkotásnak.

Először is jó két decinyi mazsolát beáztattam vörösborba. Megpucováltam egy ökölnyi hagymát, négy nyüszöge almát, 7-8 gerezd fokhagymát, aztán a beáztatott mazsolával együtt ledaráltam. Randa barna trutyi lett belőle. Raktam bele két púpos teáskanálnyi őrölt gyömbért, valamivel kevesebb őrölt csilipaprikát, evőkanálnyi ecetet, kávéskanálnyi fahéjat, aztán főzni kezdtem a kutyulékot.

Mikor felforrt, kanalanként belekevertem az egyik üveg “lekvárt” is. Párpercnyi főzés után kicsi üvegekbe töltöttem a végeredményt, ma pedig felavattam az egyik üvegcsét a sült kolbász mellé.

Rozipajtás is kíváncsi lett alkotásomra, így aztán elkunyizott tőlem egy kávéskanálnyit, aztán elégedetten közölte, hogy a MŰ elnyerte tetszését.

Úgy tűnik, holnap is akad majd elfoglaltságom, mert egy üveg lekvárféle még várakozik sorsára a konyhaszekrényen. Remélem nem fog rontani az eredményen semmit, ha dupla adag hagymát és fokhagymát darálok bele, no meg az ecet mennyiségén is emelek valamicskét.

De ez már egy másik történet lesz.